Acupunctuur

Acupunctuur - Jasperse Praktijkencentrum
Cupping - Jasperse Praktijkencentrum

Eeuwenoude en holistische benadering van gezondheid en welzijn.

Traditionele Chinese acupunctuur is een eeuwenoude en holistische benadering van gezondheid en welzijn die zijn oorsprong vindt in het oude China. Het is een van de meest bekende en erkende vormen van alternatieve geneeskunde over de hele wereld. Deze praktijk is gebaseerd op het concept van de circulatie van levensenergie, ook bekend als "Qi" (uitgesproken als "chee"), door het lichaam. 

Acupunctuur is een belangrijk onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde

Volgens de Chinese geneeskunde kunnen verstoringen in deze energiestroom leiden tot ziekte en ongemak. Acupunctuur is een belangrijk onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde dat tot doel heeft de energiebalans te herstellen en de gezondheid te verbeteren.

Wij behandelen o.a.

  • Pijnbestrijding
  • Stress en angst
  • Spijsverteringsproblemen
  • Vruchtbaarheid
  • Algemene gezondheid en welzijn
Behandeling Chiropractie - Jasperse Praktijkencentrum

De Fundamentele Principes

Meridianen en Acupunctuurpunten: De basis van traditionele Chinese acupunctuur zijn de meridianen, een netwerk van energiebanen die door het lichaam lopen. Langs deze meridianen bevinden zich specifieke punten, bekend als acupunctuurpunten. Elk acupunctuurpunt staat in verbinding met bepaalde organen en functies in het lichaam.

Qi-stroom: Volgens de Chinese geneeskunde stroomt Qi door het lichaam via deze meridianen. Wanneer de Qi-stroom wordt geblokkeerd of verstoord, kan dit leiden tot fysieke en emotionele gezondheidsproblemen. Acupuncturisten gebruiken dunne naalden om de Qi-stroom te herstellen en de balans te herstellen.

Holistische Benadering: In tegenstelling tot de westerse geneeskunde, die zich vaak richt op het behandelen van specifieke symptomen, benadert traditionele Chinese acupunctuur gezondheid op een holistische manier. Het doel is niet alleen om symptomen te verlichten, maar om de onderliggende oorzaak van de aandoening aan te pakken en het lichaam in staat te stellen zichzelf te genezen.

Veel gestelde vragen over Acupunctuur

We doen natuurlijk ons best om pijnloos te behandelen. Maar het inbrengen van de naalden tijdens een acupunctuurbehandeling wordt niet altijd als volledig pijnloos ervaren. De naalden worden door de huid gestoken en richten zich op specifieke acupunctuurpunten onder de huid. Wanneer zo'n energiepunt wordt aangesproken, kan dit een bijzondere gevoel geven.

Acupunctuur, een van de meest erkende disciplines binnen de Chinese geneeskunde, is een veelgebruikte geneeswijze, vooral in China. Het principe van acupunctuur (afgeleid van "acus" wat naald betekent en "punctum" wat prik betekent) omvat het inbrengen van naalden in specifieke punten in het onderhuidse bindweefsel. De werking berust op het volgende principe: ons lichaam herbergt onzichtbare paden waarlangs de energieën Yin en Yang stromen. Deze tegenovergestelde krachten vloeien voortdurend in elkaar over, maar kunnen ook uit balans raken. Deze onzichtbare paden staan bekend als meridianen en zijn elk gekoppeld aan een specifiek orgaan. Samen vormen ze een energetisch netwerk waarop de acupunctuurpunten zich bevinden. Elk van deze punten staat in verbinding met een orgaan of een specifieke lichaamsfunctie. Wanneer er een onbalans in het lichaam optreedt, kan acupunctuur met behulp van naalden specifieke energieën afremmen of juist stimuleren om de gezondheid te herstellen.

Acupunctuur is een discipline van de traditionele Chinese geneeskunde waarbij gewerkt wordt om het energiesysteem van het lichaam beter in balans te krijgen. Dry needling is een stroming uit de Westerse geneeskunde waar men erachter is gekomen dat pijn lokaal verminderd kan worden zonder vloeistof te injecteren. Dit is dan ook waar de naam vandaan komt. Dry needling kan worden ingezet om spierknopen te behandelen.

Het is verstandig om voor en na de behandeling stressvolle situaties en overmatige activiteit te vermijden. Daarnaast is het raadzaam om tot twee dagen na de behandeling inspannende activiteiten te beperken. Het gebruik van alcohol of drugs voorafgaand aan of na de behandeling dient vanzelfsprekend vermeden te worden.

Acupunctuur helpt tegen stress, een burn-out of andere stressklachten, zoals een hoge bloeddruk, hoofdpijn of slapeloosheid. De behandelingen hebben een positieve invloed op stress.

Jasperse Praktijkencentrum op TV bij RTL