Logi-pyramide

Vervolg op Gezonde weetjes

De Logi-pyramide

De LOGI-Pyramide

Hoe u eigenlijk zou mogen eten is optisch weergegeven met het plaatje van de voedingspyramide. 

Te beginnen met veel groente en fruit plus een goede olie (b.v. omega 3).

Vervolgens goede proteïnebronnen zoals vis, mager vlees en vette melkproducten. Hier en daar wat aangevuld met granen en slechts met mate zoete geraffineerde producten zoals koek, brood of taart. Het LOGI-dieet kent geen verboden, echter alleen geboden en wel: “Alles in de juiste verhouding en bewegen”.

Glycaemische Last van veelgebruikte producten

Vit./ Min.* Glyc. Last * Vit./ Min. Glyc. Last
Stokbroodje (30 gr.) 14 Müsli + 16
Stokbroodje, boter, jam 25 Pizza met kaas 41
Snee volkoren + 15 Macaroni + 25
Snee gerstenvolkoren + 22 Spagetti Bolognese + 14
Snee wit brood 10 Volkorenspagetti + 17
Knäckebrot +/- 4 Aardappels (gekookt) + 15-23
Pitabroodje +/- 16 Gebakken Aardappels (zonder vet) + 34
Snee glutenvrij +/- 19 Friet + 29
Bruine rijst +/- 22 Groenten & Rauwkost, beh. + nihil
Risotto 61 Cassave & Pastinaken + 25-22
Couscous + 38 Fruit, behalve +/- nihil
Witte rijst 28 Dadels & Rozijnen + 41-28
Maïs + 17 Bier, met mate nihil
Cornflakes 21 Wijn, sherry e.d. nihil
Vit./Min.: – = weinig vitamine & mineralen aanwezig, +/- = matig, + = goede vit/min bron.
Glyc.Last = Hoe hoger, hoe groter de belasting voor de bloedsuikerspiegel.
Proteïne: Goede voedingsbron als tegenwicht voor koolhydraten.
Omega 3: Gezonde onverzadigde vetzuur.

Glycaemische Last van veelgebruikte producten

Proteïne* Glyc. Last Proteïne Glyc. Last Omega 3*
Peulvruchten + nihil Vis + nihil +/-
Melk, Kaas & Eieren +/- nihil Haring, Sardien, Tonijn, Zalm, Makreel + nihil +
Ijs 12 Noten & Zaden +/- nihil
Vlees & Worst + nihil Lijnzaad & Walnoot +/- nihil +
Ananassap, Appelsap 13-11 Kokosvet, Zonnebloemolie nihil
Vruchtensap ongesuikerd 3-10 Lijnolie, Rapenolie, Walnotenolie nihil +
Cola e.d., Isostar 25-46 Mayonaise, Margarine nihil
Bron: LOGI-Guide

De meeste mensen zullen na 1 week reeds de voordelen van deze methode gaan voelen. U houdt meer energie over, u heeft minder pijntjes, u wordt emotioneel stabieler en u heeft weer zin in seks. Voor degenen die denken dat ze te weinig tijd hebben om deze levenswijze te integreren, zou ik willen zeggen: “Zet eens wat vaker de televisie uit én eenmaal gewend aan het nieuwe ritme, hoeft het u geen extra tijd te kosten”.

Receptvoorbeelden

Ochtend

Denk aan vruchten, yoghurt, kwark, mozarella, ei (met bacon) of eventueel een salade. Maar ook zalm, tonijn of forel o.i.d.

 

 

Tussendoor

Denk aan fruit, rauwkost b.v. cherry tomaatje,  een vruchtenflip of noten.

Bosvruchtenmilkshake

100 gr bosvruchten (vers of diepgevroren)

125 ml melk

4 eetlepels yoghurt

2 eetlepels honing

Roerei

2 roereieren met champignons en 2 verse tomaten

Vissalade

Verse soorten sla (veldsla, ijsbergsla, ricola, postelein, etc.)

Bosuitjes fijngesneden

Tonijn, zalm of paling in stukjes

Eventueel komkommer, ei en tomaat

Pijnboom-/zonnebloem-/pompoenpitjes

Olie/azijn/zout/peper naar smaak

Middag

Probeer ook eens pompoen, venkel of broccoli soep combi’s.

 

Plus verder alle ontbijtvoorbeelden.

Soep

Groentes die over zijn in blokjes snijden en koken met een bouillonblokje.

Door de pureermachine en op smaak brengen met peper/zout/verse kruiden.

Avond

Roerbak lekker allerlei soorten groenten en mager vlees of vis. Maak het smaakvol met verse kruiden.

 

Een glaasje wijn en een kaasplankje na. Bon appetit!

Gebakken sardientjes

Sardien 15 min. met citroen intrekken, daarna peper en zout en vervolgens met ei en meel paneren.

Beide zijden 3 min. in pan braden en dan op keukenpapier uit laten lekken.

Sinaasappelschijfjes en venkelschijfjes mengen met gesneden olijven  en wat rozemarijn.

Dressing van olie/azijn/peper/zout etc.

Darmflora en supplementen

In tegenstelling tot bij vele andere diëten, bestaat er met de LOGI-methode geen gevaar voor nierstenen, spijsverteringsproblemen, verzuring of andere klachten. Natuurlijk zijn er omstandigheden zoals een verstoorde darmflora, allergieën of ernstige tekorten, waardoor bijna elke vorm van voeden een probleem oplevert. In zo’n geval kan het verstandig zijn te kiezen voor een aanvullend supplement. Koopt u dan niet het eerste de beste bij Kruidvat, Albert Heijn of Etos, maar laat u adviseren door een specialist.

Vraag hulp aan Christine

Als kinesiologisch & orthomoleculair therapeut kan Christine Jasperse u hierbij helpen door eerst uw spijsverteringssysteem op orde te brengen en te testen of u tijdelijk aanvullende producten nodig hebt en zo ja, te kijken wat dan voor u dan het meest optimale middel is. Ga niet zomaar iets slikken, want voor zowel medicijnen als supplementen geldt dat het verkeerd gebruik juist eerder een belasting is voor uw lichaam dan een aanvulling. Zo spoelt u kostbare euro’s door het toilet en voegt het u uiteindelijk qua gezondheid ook niets toe.

Literatuur

  • Glücklich und Schlank, door Nicolai Worm, ISBN 3-927372-26-9.
  • LOGI Guide, door Franca Mangiamenli/Nicolai Worm, ISBN 3-927372-28-5.
  • Oergondisch eten
  • Nederlandse Voedingsmiddelentabel, Voedingscentrum, ISBN 90-5177-039-1.
  • Van Nature, Klinische Psycho Neuro Immunologie, studiemateriaal.
  • Pruymboom, Voeding als Medicijn, Depressie en aanverwante aandoeningen, studiemateriaal.

Extra tips:

  • Das Grosse LOGI Kochbuch, door Franca Mangiameli, ISBN 3-927372-29-3.
  • Syndrom X/Ein Mammut auf den Teller!, door Nicolai Worm, ISBN 3-927372-23-4.
  • RTL 4 programma “Wat je eet ben je zelf”.

Deze informatie wordt u aangeboden door Christine Jasperse-Breidenbach, Kinesioloog, Orthomoleculair therapeut & NAET practitioner bij Jasperse Praktijkencentrum te Vlissingen. Uw specialist op het gebied van allergieën, moeheid, depressie, darm- en leerproblemen. Met dit document hopen wij als centrum uw kennis te vergroten teneinde uw gezondheid en algeheel welbevinden te optimaliseren.

Gezonde weetjes?

Dit artikel is een vervolg van de vorige pagina: www.jaspersepraktijkencentrum/gezonde-weetjes