Kom Schatgraven

Speciaal voor onze jongste bezoekers

Kom schatgraven

Speciaal voor onze jongste bezoekers! Schatgraven!

De eerste keer dat je bij ons op consult komt, krijg je een klein schatkistje met daarin twee fraaie edelsteentjes. Bij elk volgend bezoek krijg je een muntje, waarmee je uit de speciale schatgraversautomaat nog meer steentjes kunt opgraven.

Het is eigenlijk geheim, maar we hebben enorm veel edelsteentjes weten te bemachtigen. Van Aardbeienkwarts tot Zonnesteen. Spaar en bewaar er zoveel als je kunt en leer tegelijkertijd meer over hun afkomst, hun samenstelling en… hun bijzondere werking.

Schatgraven - Jasperse praktijkencentrum
Benieuwd naar het verhaal achter de steentjes die jij al hebt opgegraven bij Jasperse Praktijkencentrum?

De mysterieuze wereld van de edelsteen

Agaat - Jasperse Praktijkencentrum

Agaat

Agaat kan wit, grijzig, blauw, roodachtig of bruin zijn met smalle banden in verschillende kleuren. Afhankelijk van de kleur en banden heb je verschillende varianten zoals: boomagaat, Botswana agaat, kantagaat, mosagaat, turitella agaat en vuuragaat. De steen is vernoemd naar de Achates, een rivier in het zuiden van Sicilië waar de steen voor het eerst gevonden werd. Hij kan helpen bij kwalen aan je luchtwegen.

Amazoniet- Jasperse Praktijkencentrum

Amazoniet

Amazoniet is een groene of groenblauwe steen, die licht doorzichtig tot opaak kan zijn. De steen heeft een matte tot glasachtige glans en wordt nog steeds gedolven in Rusland, Canada, Brazilië, India, Mozambique, Namibië en Australië. Er zou een kalmerende werking uitgaan van Amazoniet en als je last hebt van gaatjes in je tanden, of kramp in je spieren dan zou hij ook kunnen helpen. Maar ondertussen wel blijven poetsen!

Amethist - Jasperse Praktijkencentrum

Amethist

Amethist is een lila tot donkerpaarse, doorzichtige steen met een glasachtige glans. De steen behoort tot de macrokristallijne kwarts-familie. Vindplaatsen zijn onder andere Noord-Amerika, Engeland, Canada, Brazilië, Mexico, Rusland, Sri Lanka, Uruguay, Oost Afrika, en India. Amethist kan helpen bij hoofdpijn, hij verbetert het geheugen en reinigt de huid. En soms helpt hij tegen heimwee.

Aquamarijn - Jasperse Praktijkencentrum

Aquamarijn

Aquamarijn kan kleurloos, blauw, groenachtig en geelachtig van kleur zijn. Hij komt vooral veel voor in Afrika en wordt daar gebruikt tegen voorhoofdsholte-ontsteking, luchtwegallergieën en tranende ogen. Zeer kostbaar zijn de ‘maxaxieten’, aquamarijnen die prachtig diepblauw gekleurd zijn. Ze komen uit Maxax in Brazilië. Ze wordt heel af en toe ook in de Alpen gevonden. Dus ga je skiën? Wie weet vind je er eentje.

Aventurijn- Jasperse Praktijkencentrum

Aventurijn

Aventurijn of Aventurien is een kwarts en vaak groen van kleur, maar hij kan ook oranje, bruin, geel, blauw of grijs zijn. De steen is doorschijnend en lijkt te glinsteren. Hij wordt gedolven in India, Brazilië, de Oeral en Siberië en daar wordt hij toegepast als een soort pleister om beschadigde huid mee te herstellen. Ook zou hij goed werken tegen eczeem, uitslag, acne en rode vlekken. Probeer het gewoon eens. Wie weet.

Barnsteen - Jasperse Praktijkencentrum

Barnsteen

Barnsteen, dat ook wel amber wordt genoemd, is eigenlijk geen steen, maar gefossiliseerd, verhard dennenhars van 50 miljoen jaar oud. Het wordt gevonden in Duitsland, Canada, Amerika en aan de Oostzeekust. Barnsteen is honinggeel tot roodbruin van kleur en doorzichtig tot doorschijnend. Het wordt vaak in sieraden gebruikt en zou helpen bij zware vermoeidheid, astma en infecties.

Bergkristal - Jasperse Praktijkencentrum

Bergkristal

Bergkristal is wit tot kleurloos, doorzichtig en heeft een glasachtige glans. Deze steen behoort tot de macrokristallijne kwarts-familie. De meest bijzondere vindplaats is bij Herkimer, bij New York, maar hij wordt ook gevonden in Zuid-Amerika en Rusland. Soms kan Bergkristal helpen tegen rugpijn, en bij wagen- en zeeziekte. Zorg dus dat je altijd een bergkristal bij je hebt als je op vakantie gaat.

Fluoriet - Jasperse Praktijkencentrum

Fluoriet

Fluoriet kan donkergeel, groen, blauw, violet of zwart van kleur zijn. De steen is doorzichtig met een glasachtige glans. Er wordt gezegd dat fluroriet een goede steen is om te dragen tijdens het studeren. Hij bevordert je concentratie en beschermt tegen elektromagnetische straling, bijvoorbeeld van je computer en mobiele telefoon. Of gebruik je die niet zo vaak?

jaspis - Jasperse praktijkencentrum

Jaspis

Jaspis is een onpure kwartsvariant en is meestal rood, geel of bruin van kleur, soms met strepen. Bekende Jaspis-soorten zijn de rode bloedsteen, de heliotroop die groen is met rode vlekjes en de dalmatiër, een cremekleurige steen met bruinige en zwarte vlekjes. Jaspis komt veel voor en wordt gevonden van Duitsland tot Madagaskar. Hij schijn negatieve gedachten te kunnen verjagen. Laat je ons weten als dat echt klopt?

Labradoriet

Labradoriet kan kleurloos, grijs, wit en groen zijn met soms een blauwe, groene of geelachtige glans als het gepolijst is. Hij wordt het meest gevonden aan de kusten van het Canadese schiereiland Labrador en dankt daar ook zijn naam aan. Men zegt dat Labradoriet rustig en geconcentreerd maakt en je helpt het hoofd koel en helder te houden in stressvolle omgevingen en situaties. Je weet maar nooit.

Lapis lazuli

Lapis lazuli is azuurblauw, blauwpaars, bleekgroen of rood van kleur. De steen is doorschijnend met een glasachtige tot vettige glans. In ongeslepen vorm heet de steen lazuriet. Hij wordt gevonden in Afghanistan, Chili, Californië, Siberië, Birma, Pakistan en Angola en sommige mensen geloven dat de steen helpt
tegen epilepsie en hoge bloeddruk. Ook zou hij het zelfvertrouwen vergroten. Dat kan nooit kwaad toch?

Malachiet

Malachiet is geelgroen tot zwartgroen en is doorschijnend met een glasachtige tot zijdeachtige glans. Hij wordt gevonden in Australië, Chili, Arizona en de Oeral en hij zou een geneeskrachtige werking hebben bij gewrichtsontstekingen, buikpijn en verkoudheid. Ook zou Malachiet je gezichtsvermogen versterken. Maar of je je bril voortaan thuis kunt laten?

Onyx - Jasperse Praktijkencentrum

Onyx

De Onyx is een mooie zwarte of zwart-wit gestreepte steen, die je vooral kunt vinden in India, Uruguay, Brazilië en Rusland. Onyx bij je dragen kan helpen in stressvolle situaties. De steen geeft steun, kracht en doorzettingsvermogen en helpt je je doelen te bereiken. Ook zou onyx een positieve werking op je gehoor, je zenuwstelsel, je gebit, botten en je voeten kunnen hebben. En je kunt er prachtige sieraden mee maken.

Opaal - Jasperse Praktijkencentrum

Opaal

Opaal kan kleurloos zijn, wit, melkachtige blauw, grijs, rood, geel, groen, bruin en zwart. Er bestaan verschillende soorten zoals de kleurloze hyaliet, de witte cacholong en de oranje vuuropaal. Opaal wordt een beschermende en activerende steen genoemd die vrolijk, spontaan en creatief maakt. ‘Opaal’ is afgeleid van het Oudindische woord úpala’, dat edelsteen betekent en het is de officiële edelsteen van Zuid-Australië.

Pyriet

Pyriet is bleekgeel geïriseerd tot roodachtig door oxidatie. De steen heeft een metaalglans en wordt door zijn gouden kleur ook wel ‘fool’s gold’ of het ‘goud van de gekken’ genoemd. Je komt hem tegen in Spanje, Japan, Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Zweden, Italië, Amerika en Mexico en je krijgt er, zegt men, extra weerstand van. Heb je koorts? Draag dan Pyriet. Hij zou koortsverlagend werken.

Rhodoniet

Rhodoniet, dat vooral wordt gevonden in Noord-Amerika en Noord-Europa, is roze tot roodachtig, zwart of groenachtig. De steen is doorschijnend tot doorzichtig met een glasachtige tot parelmoerglans. De naam van het mineraal is afgeleid van het Griekse ‘rhodon’, dat ‘roze’ betekent. Door de eeuwen heen zijn er heel veel kunstvoorwerpen gemaakt van rhodoniet en die vind je tegenwoordig in musea over de hele wereld.

Rozenkwarts - Jasperse praktijkencentrum

Rozenkwarts

Rozenkwarts is roze van kleur en behoort tot de kwarts-familie. De steen is doorschijnend met een glasachtige tot vettige glans en je vindt hem vooral in Brazilië, Madagascar, Duitsland, Finland, Rusland, Amerika, Zuid Afrika, Namibië en Japan. Er wordt gezegd dat deze fraaie edelsteen goed helpt tegen diaree en dat hij de fantasie en de creativiteit bevordert.

Sneeuwvloobsidiaan - Jasperse praktijkencentrum

Obsidiaan

Obsidiaan is ontstaan uit snel afgekoeld lava en wordt dus gevonden in vulkanische gebieden. Het is een opaak zwarte, glasachtige steen soms met witte, grijze of rode vlekjes. Je hebt verschillende soorten zoals apachetranen, mahonieobsidiaan, sneeuwvlokobsidiaan en regenboogobsidiaan. Obsidiaan is vernoemd naar de Romein Obsius. Hij haalde de eerste obsidiaan uit Ethiopië.

Tijgeroog - Jasperse praktijkencentrum

Tijgeroog

Tijgeroog is een opake geel- tot roodbruine steen met een zijdeglans. Valkenoog is een blauwgrijze variant van tijgeroog. De geelachtige variant wordt soms verkocht als het waardevollere kattenoog . Hij wordt zowel in Afrika als in Noord- en Zuid-Amerika gevonden en hij kan verlichting bieden bij buikkramp, astma en verkoudheid. Tijgeroog zou zelfs kalmerend kunnen werken. Uitproberen dus!

Toermalijn

Toermalijn is doorzichtig tot doorschijnend met een glasachtige glans en kan verschillende kleuren hebben. Zwart, blauw en geel maar ook groen, roze en zelfs bruin. Toermalijn wordt gevonden in Brazilië, Ceylon, Madagascar, Angola, Australië, Birma, India, Tanzania, Thailand, Rusland, Zimbabwe en Zwitserland en er wordt gezegd dat hij doorzettingsvermogen geeft en rust brengt als je een beetje hyper bent.

Turkoois- Jasperse Praktijkencentrum

Turkoois

Turkoois is een doorschijnend mineraal dat hemelblauw, groenblauw of appelgroen is. Omdat het een zeldzaam gesteente is wordt turkoois vaak nagemaakt. Het mineraal is genoemd naar het land Turkije, maar het komt daar niet voor. De bekende kleur van het mineraal wordt ook turkoois of turkoise genoemd. Sommige mensen denken dat turkoois verkleurt bij ziekte of gevaar. Dat is nog eens een alarmsysteem.