Het belang van slaap

Slapen - Jasperse praktijkencentrum

Het belang van slaap

De essentie van slaap

We zouden meer dan een derde van ons leven moeten slapen, maar velen begrijpen niet hoe belangrijk het is om een ​​goede nachtrust te krijgen. De meerderheid van de mensen is zich er niet van bewust dat minder dan 5 uur slaap per nacht in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen, migraine en zelfs chronische pijn. Slaap is een integraal onderdeel van de wellness-levensstijl.

Wat is slaap?

Slaap wordt gedefinieerd als een staat van bewusteloosheid van waaruit het mogelijk is te ontwaken. Er zijn twee toestanden van slaap welke elkaar afwisselen in cycli. Elke slaaptoestand wordt gekenmerkt door een ander type hersengolf en deze toestanden staan ​​in het Engels bekend als ‘non-rapid eye movement’ (NREM) en ‘rapid eye movement’ (REM). Dus niet snelle en wel snelle oog beweging.

In het verleden werd aangenomen dat een slapende persoon inactief of volledig passief was. Nu is vastgesteld dat de hersenen ongelooflijk actief zijn tijdens de slaap. In de REM-slaap, de tijd die gewoonlijk wordt geassocieerd met dromen, is de elektrische activiteit die in de hersenen wordt geregistreerd, vergelijkbaar met die wanneer we wakker zijn.

Een volledige nachtrust kan in drie gelijke perioden worden verdeeld; de eerste omvat het hoogste percentage NREM, de tweede derde is een mengsel van beide en de laatste derde is meestal REM. Een persoon die ontwaakt na een volledige nachtrust, ontwaakt doorgaans uit de REM-slaap.

Wat is normale slaap?

De gemiddelde volwassene zou ongeveer 8 tot 8,5 uur per nacht moeten slapen. In sommige culturen is het normaal om 6 tot 7 uur per nacht te slapen en een dutje van 1 tot 2 uur per dag te doen. Zelden kan een persoon volkomen normaal functioneren op slechts 5 uur en sommigen hebben misschien wel 10 uur per dag nodig, maar het is belangrijk dat elke persoon zoveel slaapt als nodig is om zijn lichaam goed te laten functioneren.

Baby’s hebben over het algemeen een grotere totale slaaptijd dan welke andere leeftijdsgroep dan ook. Hun slaapbehoefte kan de eerste 4 tot 5 maanden 14 tot 16 uur per dag zijn. Als ze ongeveer 6 maanden oud zijn, slapen ze meestal de hele nacht door en hebben ze midden op de dag minstens één lang dutje nodig.

Wat is slaaptekort?

Slaaptekort wordt gedefinieerd als een vermindering van de gebruikelijke totale slaaptijd gedurende meer dan een of twee dagen, terwijl er sprake is van chronische slaapontoereikendheid wanneer een persoon niet de benodigde hoeveelheid slaap krijgt die nodig is voor optimaal functioneren op routinebasis.

Slaap beïnvloedt de fysieke en mentale gezondheid en is essentieel voor het normaal functioneren van alle lichaamssystemen, inclusief het immuunsysteem. Slechts 24 uur aanhoudende waakzaamheid resulteert in een verlaging van de lichaamstemperatuur, een afname van de werking van het immuunsysteem, zoals gemeten door het aantal witte bloedcellen, een afname van de afgifte van groeihormoon en een verhoogde hartslag.

Studies hebben aangetoond dat het verliezen van slechts 1 uur slaap per nacht gedurende een week kan leiden tot verslechtering van cognitieve taken van een hogere orde, zoals autorijden of andere taken die hand-oogcoördinatie vereisen. Slechts 2 tot 3 uur minder per week resulteert in slaapgebrek en het is bewezen dat mensen met slaapgebrek slechter presteren in vergelijkbare taken dan degenen die legaal dronken zijn.

Als er een paar uur slaap verloren is gegaan gedurende twee of meer nachten, kan dit leiden tot wat bekend staat als “slaapschuld” en die uren moeten de komende nachten worden terugbetaald om slaaptekort te voorkomen. Er moet ook worden opgemerkt dat cafeïne en andere stimulerende middelen niet succesvol zijn in het overwinnen van slaperigheid die vaak wordt geassocieerd met slaapgebrek.

slaap beïnvloedt de fysieke en mentale gezondheid en is essentieel voor het normaal functioneren van het hele lichaam.

Wat belemmert de slaap?

Vaak is het geen gebrek aan actie, maar acties die de slaap kunnen verstoren. De gemiddelde persoon zou binnen 5 tot 15 minuten in bed moeten kunnen liggen en weg kunnen dromen. Als dit niet het geval is, dan is er iets dat het typische slaappatroon verstoort.

Slaap, of het gebrek daaraan, wordt beïnvloed door verschillende neurotransmitters in de hersenen en sommige stoffen kunnen de balans hiervan veranderen en slaapinterferentie veroorzaken. Cafeïne houdende dranken of medicijnen (zoals sommige dieetpillen) stimuleren delen van de hersenen en kunnen slapeloosheid veroorzaken.

Zware rokers worden meestal wakker na 3 tot 4 uur slaap als gevolg van nicotineontwenning en ook alcohol is in verband gebracht met slapeloosheid. Hoewel alcoholconsumptie iemand kan helpen sneller in slaap te vallen, houdt het hem in de lichtere slaapfasen waaruit hij gemakkelijker kan worden gewekt.

Zo ziet u dat slaap een zeer belangrijk onderdeel is van een gezonde levensstijl.

Heeft u slaapproblemen?

Vraag uw behandelaar eens naar wat er aan gedaan kan worden.