Oefeningen voor het zenuwstelsel

Oefeningen voor het zenuwstelsel

Oefeningen voor het zenuwstelsel

Ontdek hoe je met eenvoudige oefeningen je zenuwstelsel kunt ondersteunen en versterken. Het zenuwstelsel speelt een cruciale rol in ons dagelijks functioneren, van het reguleren van beweging tot het verwerken van sensaties en gedachten. Deze oefeningen zijn ontworpen om de gezondheid van je zenuwstelsel te bevorderen en kunnen helpen bij het verbeteren van je algehele welzijn. Ontdek nu hoe je met doelgerichte bewegingen kunt bijdragen aan een gezonder zenuwstelsel.

Activerende oefeningen

De eerste twee oefeningen die we graag met u willen delen zijn activerende oefeningen die u kunt toepassen wanneer u: zich sloom voelt, langzaam, lusteloos of down; bijna in slaap valt, maar u nog wilt kunnen focussen; zich meer alert en wakker wil voelen.

Activerende oefening 1:
Kloppen op de Neuro­­lym­fatische punten

Wanneer doet u deze oefening?

Voor het sporten. Zeer geschikt als onderdeel van een warming up. Deze oefening kan direct de sportprestatie verbeteren en het risico op blessures verminderen. Als start van de dag. Deze oefening maakt je wakker en laat je aan staan. Voor verbeterde coördinatie, kracht en stabiliteit. Mentale oppepper.

Wat doet deze oefening voor u?

De zogenaamde neurolymfatische punten op ons lijf corresponderen met spiergroepen. Zo corresponderen bijvoorbeeld de punten aan de binnenkant van onze bovenbenen met de buikspieren, terwijl net onder de ribben punten liggen die met de beenspieren corresponderen. Door op deze punten te kloppen, tikken of te porren, laat u alle spieren als één samenwerken. U laat als het ware het hele lichaam op elkaar afstellen. Zie het lijf als een roeiboot. Eerst zijn alle spieren ongecoördineerd aan het roeien en komt de boot amper vooruit en na het kloppen is het alsof er een aanvoerder is, waardoor alle spieren samenwerken terwijl ze minder energie kwijtraken. Dit kan u dus energie schelen.

neurolymfatische punten

Hoe voert u het uit?

Ga de punten zoals op het plaatje af. U kunt ze kloppen, porren of aantikken. Meestal is 10-15 seconden stimuleren al voldoende en houdt gemiddeld een dagdeel aan. Meerdere keren op een dag stimuleren zorgt de gehele dag voor een verbeterde coördinatie.


Activerende oefening 2:
Energie ademhaling

Wanneer doet u deze oefening?

Als u voelt dat u in een freeze stand staat. Bij uitstelgedrag, zichzelf terugtrekken, of wanneer u niet in actie kunt komen. Als u snel wakker wilt worden. Als u zich energieker wil voelen.

Wat doet deze oefening voor u?

Ademhaling heeft de grootste impact direct op het zenuwstelsel. Zo kunt u op de manier waarop u ademhaalt direct uw zenuwstelsel beïnvloeden. Als u daar beweging bij optelt, dan heeft u een krachtig hulpmiddel om zich direct anders te voelen.

Hoe voert u het uit?

Allereerst: doe deze oefening niet bij epilepsie of hartproblemen. Dit is een vrij krachtige ademtechniek. U staat direct in actie. Het kan tijdelijk zorgen voor: een sneller kloppend hart, tintelingen in het lijf en een beetje duizelig gevoel. Dit kan geen kwaad en zakt vanzelf. Het is wel belangrijk om even de tijd te nemen om alles tot rust te laten komen.

  • Ga rechtop zitten met de ­voeten op de grond.
  • In ademhaling: Adem diep in (80% van wat u kan) door de neus.
  • Uitademen: Laat los en adem uit door de mond.
  • Herhaal dit 10 keer.
  • Hierna blijft u tenminste 2 minuten rustig zitten, waarbij u uw lijf weer tot rust laat ­komen.
  • Adem zo rustig en kalm mogelijk naar de buik en door de neus.
  • Eerst kunt u duidelijk de activatie voelen, waarna u steeds meer wakkere rust zal ervaren.

Kalmerende oefeningen

De volgende 2 oefeningen werken kalmerend en ontspannend. Deze oefeningen zijn goed wanneer u merkt dat u meer ontspanning, rust en focus kunt gebruiken: Na een drukke dag op uw werk. U voelt zich ­rusteloos, druk en opgejaagd. U kunt de slaap niet vatten. U heeft veel pijn. Rust stimuleert herstel, heling, zowel fysiek, emotioneel als mentaal.

Kalmerende oefening 1:
Nervus Vagus versterken

Wanneer doet u deze oefening?

Bij een overprikkeld ­zenuwstelsel. Bij pijn, depressie, angststoornis, PTSS gelinkte klachten, als u tot rust wil komen, activering van de nervus ­vagus brengt ons in een herstelmodus, dus als u van iets wilt herstellen, voor het slapen.

Wat doet deze oefening voor u?

De nervus vagus loopt vanuit de kleine hersenen naar de romp. Deze zenuw geeft de organen informatie om in de rust stand te komen. Door deze zenuw te activeren gaat het hele lijf in rust. De zenuw van de oogbollen zit vlak bij de nervus vagus en met een gefocuste beweging van de oogbollen geeft deze zenuw de vagus een stimulatie, waardoor deze actief wordt en u ontspannen raakt.

Hoe voert u het uit?

  • Ga rechtop zitten of staan, zet eventueel uw bril af.
  • Kijk recht voor u uit.
  • Strengel uw vingers in elkaar achter het hoofd.
  • Houd uw hoofd recht maar draai de oogbollen, dus alleen de ogen, helemaal naar rechts.
  • Houd ze daar even, fixeer de blik op iets, de elleboog bijvoorbeeld, totdat u een ­lichamelijke respons voelt ­zoals een zucht, een hoestje, een geeuw, een diepe ademhaling, een rillinkje of een schokje.
  • Draai dan de oogbollen ­helemaal naar links, nog steeds met de neus recht naar voren en wacht weer op een subtiele maar duidelijke fysieke reactie.
  • Check of u zich rustiger voelt en of de nek wat losser voelt.

Kalmerende oefening 2:
Bewegen/ muziek/ sociale contacten/ ademen

Wanneer doet u deze oefening?

Als u een levensstijl geniet die het zenuwstelsel gezond houdt.

Wat doet deze oefening voor u?

Alhoewel dit niet een specifieke oefening is, zijn dit goeie tips die er voor kunnen zorgen dat uw zenuwstelsel top blijft functioneren. Gebleken is dat bovengenoemde elementen kunnen bijdragen, doordat ze bewezen het zenuwstelsel ontspannen. Pak hier uw voordeel mee en probeer deze elementen zo veel en vaak mogelijk in uw leven toe te passen.

Hoe voert u het uit?

  • Dagelijks ten minste een half uur bewegen kalmeert het zenuwstelsel. Een lekkere wandeling in de buitenlucht doet wonderen.
  • Luister naar muziek waar je kalm van wordt of die je raakt. Het blijkt nog beter te werken als u erbij zingt. Bij zingen en vooral neuriën komen er direct allemaal stofjes vrij die ons bewezen kalmeren.
  • Sociale contacten en emotionele connecties geven ons ­zenuwstelsel een seintje dat we veilig zijn. Het beschermt ons tegen overweldigd ­worden door stress.
  • Er is niks zo direct verbonden met ons zenuwstelsel als onze adem. Je adem tot rust brengen kan direct het zenuwstelsel kalmeren. Vooral de uitademhaling werkt kalmerend.

Wist u dat chronische klachten vaak verband houden met een zenuwstelsel dat te lang aan staat in overprikkeling? Wilt u meer hulp en ondersteuning om het zenuwstelsel te reguleren maak gerust een afspraak bij de Fysiotherapeut. Joyce van Gelder

Wilt u een afspraak maken met Joyce?

Dat kan via: info@jaspersepraktijkencentrum.nl of bel ons op 0118 – 471 823.