Houding en wervelkolomgezondheid
Op het werk, thuis en als u slaapt
Dagelijks zien we in de praktijk de gevolgen van een slechte houding: pijn in de nek, schouders en onderrug, vaak veroorzaakt door een verkeerde belasting van de wervelkolom. Een lichaam dat uit balans is, kan niet optimaal functioneren. Langdurige spierspanning kan leiden tot lokale functionele problemen van de wervelkolom, ook wel blokkades, fixaties of subluxaties genoemd. Dit beïnvloedt de neurologische feedback naar de hersenen: kleine verschuivingen in de wervelkolom die de zenuwfunctie beïnvloeden.
Veel klachten beginnen met houdingsproblemen of de eerder genoemde subluxaties, maar escaleren tot chronische pijn en verminderde bewegingsvrijheid. De chiropractor kijkt niet alleen naar de pijn zelf, maar vooral naar de oorzaak. Hoe zit iemand achter zijn bureau? Hoe beweegt hij gedurende de dag? Hoe slaapt hij? Een optimale houding helpt namelijk niet alleen om pijnklachten te voorkomen, maar ondersteunt ook het zenuwstelsel en het herstel van het lichaam.
Werkhouding: kleine aanpassingen, grote gevolgen
Een verkeerde zithouding is een van de grootste oorzaken van rug- en nekklachten. Wanneer iemand langdurig onderuitgezakt zit, kantelt het bekken naar achteren en ontstaat er een onnatuurlijke druk en trekkrachten op de lumbale wervelkolom. Dit beïnvloedt niet alleen de tussenwervelschijven, maar ook de zenuwbanen die tussen de wervels, spieren en ligamenten lopen.
Idealiter wordt de wervelkolom in een neutrale positie gehouden: de onderrug heeft een lichte holling, de schouders blijven ontspannen en de nek bevindt zich in lijn met de rest van de wervelkolom. Een ergonomische stoel en een correcte schermhoogte helpen, maar het belangrijkste blijft beweging.
De wervelkolom is geen statisch systeem; hij is gemaakt om te bewegen. Elke 30 – 50 minuten even opstaan en een paar mobiliserende oefeningen doen, voorkomt dat spieren overbelast raken en gewrichten verstijven.
Tips voor een ergonomische werkplek:
- Bureau-instelling: Plaats het scherm op ooghoogte en zit rechtop met de voeten plat op de grond.
- Stoelpositie: Gebruik een ergonomische stoel of kussen ter ondersteuning van de onderrug.
- Beweegpauzes: Neem elke 30 minuten een korte pauze om te rekken en te bewegen- onthoud: de beste houding is de volgende houding. Regelmatig wisselen van positie vermindert belasting op spieren en gewrichten.
Het dagelijks leven – De onzichtbare belasting
Niet alleen op het werk, maar ook thuis kunnen verkeerde houdingen klachten veroorzaken. Denk aan hoe vaak mensen met gebogen rug iets van de grond tillen of hoe ze op de bank hangen met hun hoofd naar voren gekanteld naar een scherm. Die houding zorgt voor een enorme belasting op de nekwervels, waarbij de spieren extra hard moeten werken om het hoofd – dat gemiddeld 5 kilo weegt – in balans te houden.
Maar wanneer je het hoofd verder kantelt neemt het gewicht van het hoofd door de grotere hefboom, behoorlijk toe, zoals je op de foto’s hiernaast goed kan zien. Bij een hoek van 60 graden moet je zelfs maar liefst 27 kilo aan kracht zetten om je hoofd tegen te houden.





Een veelvoorkomend probleem is dan ook de zogeheten ‘tech neck’, waarbij door overmatig voorovergebogen schermgebruik al die extra spanning op de nekwervels komt. Dit kan leiden tot hoofdpijn, tintelingen in de armen en zelfs verminderde mobiliteit in de schouders.
Bewustwording is hier de eerste stap: houd de telefoon zo veel mogelijk op ooghoogte en zorg voor een neutrale houding van de nek. Daarnaast is het versterken van de bovenrugspieren essentieel om deze belasting te compenseren.
Slaap en de wervelkolom: de juiste ondersteuning
Acht uur in een verkeerde houding liggen, heeft net zoveel impact als een dag lang verkeerd zitten. Een slechte slaaphouding kan resulteren in verstoringen van de natuurlijke kromming van de wervelkolom, waardoor pijn en stijfheid ontstaan bij het ontwaken.
Buikslapen is de slechtste houding voor de nek, omdat de nek langdurig gedraaid blijft en de onderrug wordt overstrekt. Rugslapers hebben baat bij een dun kussen dat de natuurlijke holling van de nek ondersteunt, terwijl zijslapers juist een steviger kussen nodig hebben om het hoofd in lijn met de wervelkolom te houden.
Een te zacht matras zorgt ervoor dat de ruggengraat doorzakt, terwijl een te hard matras drukpunten creëert. De ideale matras-keuze is persoonsafhankelijk, maar chiropractische begeleiding helpt om hierin de juiste balans te vinden. In het algemeen kan je stellen dat de zijligging de beste houding is, maar dat geldt niet voor iedereen. Uw chiropractor kan u hierin adviseren.
Houdingscorrectie – Waarom Chiropractie goed voor je is?
Een verkeerde houding beperkt zich niet tot spierspanning. Als de wervelkolom uit balans is en dus de feedback vanuit gewrichten naar de hersenen toe verstoord is, kan dit leiden tot een verstoring van de zenuwsignalen die het lichaam aansturen. Dit kan niet alleen pijn veroorzaken, maar ook invloed hebben op zaken als spijsvertering, energie en zelfs immuunfunctie.
In de praktijk zien we dat houdingscorrecties vaak gepaard gaan met chiropractische behandelingen. Door middel van manuele correcties wordt de normale beweeglijkheid van wervel/gewrichten hersteld, waardoor het lichaam optimaal kan functioneren.
Dit wordt aangevuld met gerichte oefeningen om houdingsspieren te versterken en gewrichten soepel te houden. Een gezonde houding is een samenspel tussen bewustwording, spierkracht en een goed functionerende wervelkolom.
Omdat u zelf ook een aantal dingen kunnen doen, geven we u in het volgende artikel een reeks oefeningen die specifiek gericht zijn op het versterken van de nek- en rugspieren, het verbeteren van mobiliteit en het voorkomen van chronische pijnklachten.
Wanneer u klachten ervaart is het altijd verstandig om eerst uw behandelend chiropractor te raadplegen, wellicht is er namelijk een andere oorzaak van uw klacht. Daarbij zullen oefeningen meer effect sorteren in combinatie met een chiropractische behandeling.
Wilt u een afspraak maken met één van onze chiropractoren?
Dat kan via: info@jaspersepraktijkencentrum.nl of bel ons op 0118 – 471 823.