Gezonde Weetjes

Belangrijke basisinformatie voor een natuurlijke gezondheid

Gezonde Weetjes

Goede Voeding

De laatste 30-40.000 jaar dat wij deze aarde bewonen, zijn onze genen slechts 0,003% gewijzigd. De laatste 100 jaar is ons eet- en leefpatroon drastisch gewijzigd. Is dit een gezonde situatie? Nee, helaas niet. En dat blijkt wel uit de welvaartsziekten, zoals diabetes, overgewicht, depressie, hart- en vaatziekten, immuniteitsproblemen (waaronder allergieën, eczeem etc.), maar ook bijvoorbeeld darmproblemen of gewrichtsklachten, die ons land de laatste decennia lijken te overspoelen.

Geraffineerde voeding

De industrie heeft ons van veel gemakken voorzien door onze voeding te raffineren en te conserveren, waarbij het – buiten onze wil om – ook nog eens op smaak wordt gebracht met een enorme berg suikers (1 kilo/maand/persoon aan verborgen suikers). Door een overmaat aan deze suikers (lege koolhydraten), maar ook zogenaamde snelle koolhydraten zoals brood, zijn wij ons lichaam als het ware continue aan het testen op haar tolerantie voor glucose (lees: suiker). Dit heeft onder meer tot gevolg dat we onze pancreas (orgaan dat het hormoon insuline produceert, welke de glucose in ons bloed moet afbreken) langzaam uitputten (lees: Hypoglycaemie, Diabetes type 2), totdat hij het gewoon niet meer doet (lees: Diabetes type 1).

Geraffineerde suikers - Jasperse Praktijkencentrum
Omega 3-6 - Jasperse Praktijkencentrum

Afname gezonde vetzuren in onze voeding

Een andere boosdoener is de afname van het aantal gezonde vetzuren in onze voeding, die we vroeger voornamelijk binnenkregen door de consumptie van vette vis. Vetzuren bouwen zich onder meer in de celwand van onze cellen in. Geharde vetzuren zijn inflexibeler, hetgeen storingen veroorzaakt in de cel-cel communicatie (immuniteitsstoringen), maar ook schade aan vaten (infarcten). Bovendien zijn goede vetten, de bouwstenen voor onze hormonen en dus de grondleggers voor ons fysiologisch besturingssysteem, zeg maar ‘software’ van ons lichaam.

Alsof dit nog niet genoeg is, is de noodzaak tot bewegen door de industrialisering tot een minimum beperkt (auto en ‘alles onder 1 dak’-supermarkt) en is door het uitputten van onze landbouwgronden, de hoeveelheid vitaminen en mineralen in onze voeding afgenomen. Om de voedingsproducten aantrekkelijk te maken voor de verkoop, worden ze op allerlei manieren gemanipuleerd en vormen hierdoor eerder een belasting voor het lichaam dan een welkome aanvulling.

Opgeteld hebben we dus te kampen met:

  • Een toename van het gebruik van snelle en lege koolhydraten;
  • Een afname van het gebruik van onverzadigde vetten;
  • Een afname aan beweging;
  • En een afname aan het binnenkrijgen van vitaminen en mineralen.

Dit alles terwijl juist onze behoefte door de vervuiling toeneemt. Een bijkomend gevolg is dat onze spiermassa wordt ingeruild door (geharde) vetmassa. Hierdoor neemt het aantal mitochondrieën af in ons lichaam, die verantwoordelijk zijn voor de productie van energie, hetgeen het ideale recept is voor moeheid en depressie.

Supplementen en diëten

De commercie speelt hier handig op in door supplementen en diëten aan te bieden, helaas vaak zuiver vochtafdrijvend. Bovendien werken ze het bekende “jojo-effect” in de hand, waardoor men uiteindelijk weer zwaarder wordt dan voor aanvang van het dieet. De farmacie biedt oplossingen met nieuwe medicijnen, die echter als ‘lichaamsvreemde stoffen’ weer extra vitaminen, mineralen en vocht nodig hebben om afgevoerd te kunnen worden. Al met al geen ‘gezond’ uitgangspunt voor een lang en gelukkig leven!

Diepe slaap - Jasperse praktijkencentrum
Freeee - Jasperse Praktijkencentrum

Hoe moet het dan wel

We moeten om gezond te kunnen overleven, weer zoveel als mogelijk, terug naar het oorspronkelijke voedings- en bewegingspatroon van onze genen. Dit alles natuurlijk binnen de context van de moderne tijd. Dr. Nicolai Worm heeft na jarenlang onderzoek onder sporters een aantal richtlijnen opgesteld die hij ‘de LOGI-methode’ heeft genoemd, van “Low Glycemic Index”. Dit betekent dat met name rekening wordt gehouden met de mate waarin de voedingswaar de suikerspiegel in het bloed verhoogd.

Nieuw hierbij is dat ook rekening wordt gehouden met de glycaemische index per portie (= glycaemische last), aangezien dit tenslotte de wijze is waarop we eten. Dikmakers blijken dan ineens slankmakers, maar omgekeerd kan helaas ook.

De hoofdregels

  1. Eet tenminste 2 stuks fruit en 3 maal groente en/of rauwkost per dag.
  2. Geef de voorkeur aan mager vlees en magere vleeswaren (liever niet van de fok).
  3. Eet regelmatig vette vis zoals wilde zalm, makreel, haring of sardientjes.
  4. Gebruik ongeharde vetzuren zoals olijfolie, rapenolie en walnotenolie. Op brood een dun laagje roomboter.
  5. Gebruik zoveel mogelijk volle melkproducten (bij voorkeur zure).
  6. Eet zo min mogelijk (of kleine porties) suikerrijke producten.
  7. Snoepen het liefst uitsluitend voor of na de hoofdmaaltijd.
  8. Gebruik iedere maaltijd proteïnerijke voeding.
  9. Vermijd de combinatie suiker en vet.
  10. Gebruik bovenal producten met een lage glycaemische last.
  11. Ideaal is een dagelijkse glycaemische last van circa 100 (zie verderop).
  12. Drink voldoende water.
  13. Beweeg veel, maar vooral met plezier.

Toelichting:

Voor alle groenten en fruit geldt dat biologische geteelde producten meer vitamines en mineralen bevatten en minder belastende stoffen. Hier gaat dan ook de voorkeur naar uit. Heeft u weinig tijd dan kunt u bijvoorbeeld een abonnement bij www.Odin.nl afsluiten op een wekelijks samengesteld groente- en/of fruitpakket. Bijna alle soorten groenten, fruit, vis, gevogelte en eieren hebben een lage glycaemische last (trage koolhydraten) en zijn vaak prima proteïne leveranciers (zoals bijvoorbeeld bonen). Zij stabiliseren de bloedsuikerspiegel in tegenstelling tot snelle koolhydraten zoals wordt besproken hieronder.

Insulinestoot voorkomen

Een vetarme maaltijd wordt meestal gecompenseerd door voedingswaren met een hoger koolhydratengehalte (bijvoorbeeld brood). Door de snelle opname hiervan in het bloed (moet per portie sneller opgenomen worden), stijgt de glucosespiegel in korte tijd. Om dit te neutraliseren, schiet de insulinewaarde omhoog. Door deze ‘stoot’ insuline, komt de glucosespiegel niet terug op de normaalstand, maar schiet eronder door. Het gevolg is dat u opnieuw trek krijgt.

Glucosespiegel snel op pijl krijgen

Om uw glucosespiegel snel weer op pijl te krijgen, neemt u bij voorkeur weer een snelle energiestoot; u gaat op zoek naar zoetigheid (= ‘craving’). Snelle koolhydraten maken dus dik (saillant detail: fokvee wordt gevoerd met granen, zodat ze sneller ‘vet’ worden). Terwijl de bloedsuikerspiegel daalt, wordt in opdracht van het hormoon insuline, vet in het lichaam opgeslagen. Eet daarom in combinatie met koolhydraten, mager vlees. Een bijkomend voordeel is dat er bij de vertering minder arachidonzuur wordt aangemaakt, wat dus ontstekingen doet verminderen.

Spierkracht kweken - Jasperse praktijkencentrum

Overigens zit er in ‘echt’ wild gevogelte en vis weer goede vetten opgeslagen (Omega-3). Eet dus dat wat rent, vliegt of zwemt (of dat gedaan heeft voor het op uw bordje terecht kwam)! Een beetje vet is geen probleem, omdat dit smaak geeft aan uw eten, zodat u minder trek krijgt in snelle koolhydraten.

Een goede verhouding koolhydraten, vetten en proteïnes is 1:1:1. Momenteel eten we echter eerder 3:2:1. Bij deze verhouding moet een vrouw van 65 kg zo’n 80 minuten stevig joggen of 90 minuten flink fietsen per dag om het overschot te compenseren. Bij een goede verhouding volstaat een activiteit van 30-60 minuten (aaneengesloten) per keer, in een matig tempo waarbij men nog kan zingen (lactaatwaarde 1,5-2 mmol/liter bloed). Dit bij voorkeur op nuchtere maag (dus vóór de maaltijd) en tenminste 3x per week.

Om vet in spieren om te zetten, dient dit te worden aangevuld met krachttraining. Train hierbij niet alleen de grote bewegers (zoals in de sportschool), maar ook de kleine stabiliserende spieren, bijvoorbeeld in de rug om rugklachten te voorkomen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een skippy-bal zoals te verkrijgen in onze praktijk (inclusief instructieboekje). Het belangrijkste echter is dat u plezier hebt in uw bezigheid. Deze methode is namelijk geen dieet, maar een levenswijze en niet vol te houden indien u niet gemotiveerd bent doordat het een ‘moeten’ is geworden. Een bijkomend voordeel is dat bewegen de lever helpt om toxische stoffen uit het lichaam te ontgiften. Dit proces wordt nog eens versterkt door vitamine A en D uit visolie (m.n. levertraan).

In het geval van een behoorlijk overgewicht of depressie, adviseer ik u om alle snelle suikers te vermijden (diabetici en hypoglycaemici uitsluitend in overleg). In de praktijk komt dit neer op het vermijden van alle graanproducten, waaronder brood, muesli, cornflakes etc. Tevens slaat u tenminste 2 maaltijden per week over (= ‘dinner skipping’), maar mag u dit afwisselen met een feestmaaltijd (= ‘feast’). Denkt u maar aan onze voorouders. Die vingen ook niet iedere avond een hert, maar als er eentje op tafel kwam, dan vrat men zich ongans en was het daarna ‘uitbuiken’ geblazen.

Hoe u eigenlijk zou mogen/moeten/kunnen eten?

We leggen dit nog verder uit op deze pagina: www.jaspersepraktijkencentrum/logi-pyramide