Header

Gezonde Weetjes

Goede Voeding

De laatste 30-40.000 jaar dat wij deze aarde bewonen, zijn onze genen slechts 0,003% gewijzigd. De laatste 100 jaar is ons eet- en leefpatroon drastisch gewijzigd. Is dit een gezonde situatie? Nee, helaas niet. En dat blijkt wel uit de welvaartsziekten, zoals diabetes, overgewicht, depressie, hart- en vaatziekten, immuniteitsproblemen (waaronder allergieën, eczeem etc.), maar ook bijvoorbeeld darmproblemen of gewrichtsklachten, die ons land de laatste decennia lijken te overspoelen.

De industrie heeft ons van veel gemakken voorzien door onze voeding te raffineren en te conserveren, waarbij het - buiten onze wil om - ook nog eens op smaak wordt gebracht met een enorme berg suikers (1 kilo/maand/persoon aan verborgen suikers). Door een overmaat aan deze suikers (lege koolhydraten), maar ook zogenaamde snelle koolhydraten zoals brood, zijn wij ons lichaam als het ware continue aan het testen op haar tolerantie voor glucose (lees: suiker). Dit heeft onder meer tot gevolg dat we onze pancreas (orgaan dat het hormoon insuline produceert, welke de glucose in ons bloed moet afbreken) langzaam uitputten (lees: Hypoglycaemie, Diabetes type 2), totdat hij het gewoon niet meer doet (lees: Diabetes type 1).

2677.png

Een andere boosdoener is de afname van het aantal gezonde vetzuren in onze voeding, die we vroeger voornamelijk binnenkregen door de consumptie van vette vis. Vetzuren bouwen zich onder meer in de celwand van onze cellen in. Geharde vetzuren zijn inflexibeler, hetgeen storingen veroorzaakt in de cel-cel communicatie (immuniteitsstoringen), maar ook schade aan vaten (infarcten). Bovendien zijn goede vetten, de bouwstenen voor onze hormonen en dus de grondleggers voor ons fysiologisch besturingssysteem, zeg maar ‘software’ van ons lichaam.

Alsof dit nog niet genoeg is, is de noodzaak tot bewegen door de industrialisering tot een minimum beperkt (auto en ‘alles onder 1 dak’-supermarkt) en is door het uitputten van onze landbouwgronden, de hoeveelheid vitaminen en mineralen in onze voeding afgenomen. Om de voedingsproducten aantrekkelijk te maken voor de verkoop, worden ze op allerlei manieren gemanipuleerd en vormen hierdoor eerder een belasting voor het lichaam dan een welkome aanvulling.

Opgeteld hebben we dus te kampen met:

  • Een toename van het gebruik van snelle en lege koolhydraten;
  • Een afname van het gebruik van onverzadigde vetten;
  • Een afname aan beweging;
  • En een afname aan het binnenkrijgen van vitaminen en mineralen.

Dit alles terwijl juist onze behoefte door de vervuiling toeneemt. Een bijkomend gevolg is dat onze spiermassa wordt ingeruild door (geharde) vetmassa. Hierdoor neemt het aantal mitochondrieën af in ons lichaam, die verantwoordelijk zijn voor de productie van energie, hetgeen het ideale recept is voor moeheid en depressie.

De commercie speelt hier handig op in door supplementen en diëten aan te bieden, helaas vaak zuiver vochtafdrijvend. Bovendien werken ze het bekende “jojo-effect” in de hand, waardoor men uiteindelijk weer zwaarder wordt dan voor aanvang van het dieet. De farmacie biedt oplossingen met nieuwe medicijnen, die echter als ‘lichaamsvreemde stoffen’ weer extra vitaminen, mineralen en vocht nodig hebben om afgevoerd te kunnen worden. Al met al geen ‘gezond’ uitgangspunt voor een lang en gelukkig leven!

Hoe moet het dan wel

We moeten om gezond te kunnen overleven, weer zoveel als mogelijk, terug naar het oorspronkelijke voedings- en bewegingspatroon van onze genen. Dit alles natuurlijk binnen de context van de moderne tijd. Dr. Nicolai Worm heeft na jarenlang onderzoek onder sporters een aantal richtlijnen opgesteld die hij ‘de LOGI-methode’ heeft genoemd, van “Low Glycemic Index”. Dit betekent dat met name rekening wordt gehouden met de mate waarin de voedingswaar de suikerspiegel in het bloed verhoogd. Nieuw hierbij is dat ook rekening wordt gehouden met de glycaemische index per portie (= glycaemische last), aangezien dit tenslotte de wijze is waarop we eten. Dikmakers blijken dan ineens slankmakers, maar omgekeerd kan helaas ook.

De hoofdregels

 

  1. Eet tenminste 2 stuks fruit en 3 maal groente en/of rauwkost per dag.
  2. Geef de voorkeur aan mager vlees en magere vleeswaren (liever niet van de fok).
  3. Eet regelmatig vette vis zoals wilde zalm, makreel, haring of sardientjes.
  4. Gebruik ongeharde vetzuren zoals olijfolie, rapenolie en walnotenolie. Op brood een dun laagje roomboter.
  5. Gebruik zoveel mogelijk volle melkproducten (bij voorkeur zure).
  6. Eet zo min mogelijk (of  kleine porties) suikerrijke producten.
  7. Snoepen het liefst uitsluitend voor of na de hoofdmaaltijd.
  8. Gebruik iedere maaltijd proteïnerijke voeding.
  9. Vermijd de combinatie suiker en vet.
  10. Gebruik bovenal producten met een lage glycaemische last.
  11. Ideaal is een dagelijkse glycaemische last van circa 100 (zie verderop).
  12. Drink voldoende water.
  13. Beweeg veel, maar vooral met plezier.

 

Toelichting:

Voor alle groenten en fruit geldt dat biologische geteelde producten meer vitamines en mineralen bevatten en minder belastende stoffen. Hier gaat dan ook de voorkeur naar uit. Heeft u weinig tijd dan kunt u bijvoorbeeld een abonnement bij www.Odin.nl afsluiten op een wekelijks samengesteld groente- en/of fruitpakket. Bijna alle soorten groenten, fruit, vis, gevogelte en eieren hebben een lage glycaemische last (trage koolhydraten) en zijn vaak prima proteïne leveranciers (zoals bijvoorbeeld bonen). Zij stabiliseren de bloedsuikerspiegel in tegenstelling tot snelle koolhydraten zoals wordt besproken hieronder.

Een vetarme maaltijd wordt meestal gecompenseerd door voedingswaren met een hoger koolhydratengehalte (bijvoorbeeld brood). Door de snelle opname hiervan in het bloed (moet per portie sneller opgenomen worden), stijgt de glucosespiegel in korte tijd. Om dit te neutraliseren, schiet de insulinewaarde omhoog. Door deze ‘stoot’ insuline, komt de glucosespiegel niet terug op de normaalstand, maar schiet eronder door. Het gevolg is dat u opnieuw trek krijgt. Om uw glucosespiegel snel weer op pijl te krijgen, neemt u bij voorkeur weer een snelle energiestoot; u gaat op zoek naar zoetigheid (= ‘craving’). Snelle koolhydraten maken dus dik (saillant detail: fokvee wordt gevoerd met granen, zodat ze sneller ‘vet’ worden). Terwijl de bloedsuikerspiegel daalt, wordt in opdracht van het hormoon insuline, vet in het lichaam opgeslagen. Eet daarom in combinatie met koolhydraten, mager vlees. Een bijkomend voordeel is dat er bij de vertering minder arachidonzuur wordt aangemaakt, wat dus ontstekingen doet verminderen. Overigens zit er in ‘echt’ wild gevogelte en vis weer goede vetten opgeslagen (Omega-3). Eet dus dat wat rent, vliegt of zwemt (of dat gedaan heeft voor het op uw bordje terecht kwam)! Een beetje vet is geen probleem, omdat dit smaak geeft aan uw eten, zodat u minder trek krijgt in snelle koolhydraten.

Een goede verhouding koolhydraten, vetten en proteïnes is 1:1:1. Momenteel eten we echter eerder 3:2:1. Bij deze verhouding moet een vrouw van 65 kg zo’n 80 minuten stevig joggen of 90 minuten flink fietsen per dag om het overschot te compenseren. Bij een goede verhouding volstaat een activiteit van 30-60 minuten (aaneengesloten) per keer, in een matig tempo waarbij men nog kan zingen (lactaatwaarde 1,5-2 mmol/liter bloed). Dit bij voorkeur op nuchtere maag (dus vóór de maaltijd) en tenminste 3x per week. Om vet in spieren om te zetten, dient dit te worden aangevuld met krachttraining. Train hierbij niet alleen de grote bewegers (zoals in de sportschool), maar ook de kleine stabiliserende spieren, bijvoorbeeld in de rug om rugklachten te voorkomen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een skippy-bal zoals te verkrijgen in onze praktijk (inclusief instructieboekje). Het belangrijkste echter is dat u plezier hebt in uw bezigheid. Deze methode is namelijk geen dieet, maar een levenswijze en niet vol te houden indien u niet gemotiveerd bent doordat het een ‘moeten’ is geworden. Een bijkomend voordeel is dat bewegen de lever helpt om toxische stoffen uit het lichaam te ontgiften. Dit proces wordt nog eens versterkt door vitamine A en D uit visolie (m.n. levertraan).

In het geval van een behoorlijk overgewicht of depressie, adviseer ik u om alle snelle suikers te vermijden (diabetici en hypoglycaemici uitsluitend in overleg). In de praktijk komt dit neer op het vermijden van alle graanproducten, waaronder brood, muesli, cornflakes etc. Tevens slaat u tenminste 2 maaltijden per week over (= ‘dinner skipping’), maar mag u dit afwisselen met een feestmaaltijd (= ‘feast’). Denkt u maar aan onze voorouders. Die vingen ook niet iedere avond een hert, maar als er eentje op tafel kwam, dan vrat men zich ongans en was het daarna ‘uitbuiken’ geblazen.

 

De LOGI-Piramide

2676.png

Hoe u eigenlijk zou mogen eten is optisch weergegeven met het plaatje hierboven.

Te beginnen met veel groente en fruit plus een goede olie (b.v. omega 3).

Vervolgens goede proteïnebronnen zoals vis, mager vlees en vette melkproducten. Hier en daar wat aangevuld met granen en slechts met mate zoete geraffineerde producten zoals koek, brood of taart. Het LOGI-dieet kent geen verboden, echter alleen geboden en wel: “Alles in de juiste verhouding en bewegen”.

Glycaemische Last van veelgebruikte producten

 

Vit./

Min.*

Glyc.

Last *

 

Vit./

Min.

Glyc.

Last

Stokbroodje (30 gr.)

-

14

Müsli

+

16

Stokbroodje, boter, jam

-

25

Pizza met kaas

 

41

Snee volkoren

+

15

Macaroni

+

25

Snee gerstenvolkoren

+

22

Spagetti Bolognese

+

14

Snee wit brood

-

10

Volkorenspagetti

+

17

Knäckebrot

+/-

4

Aardappels (gekookt)

+

15-23

Pitabroodje

+/-

16

Gebakken Aardappels

(zonder vet)

+

34

Snee glutenvrij

+/-

19

Friet

+

29

Bruine rijst

+/-

22

Groenten & Rauwkost, beh.

+

nihil

Risotto

-

61

Cassave & Pastinaken

+

25-22

Couscous

+

38

Fruit, behalve

+/-

nihil

Witte rijst

-

28

Dadels & Rozijnen

+

41-28

Maïs

+

17

Bier, met mate

 

nihil

Cornflakes

-

21

Wijn, sherry e.d.

 

nihil

Vit./Min.: - = weinig vitamine & mineralen aanwezig, +/- = matig, + = goede vit/min bron.

Glyc.Last = Des te hoger, des te groter de belasting voor de bloedsuikerspiegel.

Proteïne= Goede voedingsbron als tegenwicht voor koolhydraten.

Omega 3= Gezonde onverzadigde vetzuur. 

 

Proteïne*

Glyc. Last

 

Proteïne

Glyc. Last

Omega 3*

Peulvruchten

+

nihil

Vis

+

nihil

+/-

Melk, Kaas & Eieren

+/-

nihil

Haring, Sardien, Tonijn, Zalm, Makreel

+

nihil

+

Ijs

-

12

Noten & Zaden

+/-

nihil

-

Vlees & Worst

+

nihil

Lijnzaad & Walnoot

+/-

nihil

+

Ananassap, Appelsap

 

13-11

Kokosvet, Zonnebloemolie

 

nihil

-

Vruchtensap ongesuikerd

 

3-10

Lijnolie, Rapenolie, Walnotenolie

 

nihil

+

Cola e.d., Isostar

 

25-46

Mayonaise, Margarine

 

nihil

-

Bron: LOGI-Guide

De meeste mensen zullen na 1 week reeds de voordelen van deze methode gaan voelen. U houdt meer energie over, u heeft minder pijntjes, u wordt emotioneel stabieler en u heeft weer zin in seks. Voor degenen die denken dat ze te weinig tijd hebben om deze levenswijze te integreren, zou ik willen zeggen: “Zet eens wat vaker de televisie uit én eenmaal gewend aan het nieuwe ritme, hoeft het u geen extra tijd te kosten”.

Receptvoorbeelden

Ochtend

Denk aan vruchten, yoghurt, kwark, mozarella, ei (met bacon) of eventueel een salade. Maar ook zalm, tonijn of forel o.i.d.

 

 

Tussendoor

Denk aan fruit, rauwkost b.v. cherry tomaatje,  een vruchtenflip of noten.

Bosvruchtenmilkshake

100 gr bosvruchten (vers of diepgevroren)

125 ml melk

4 eetlepels yoghurt

2 eetlepels honing

Roerei

2 roereieren met champignons en 2 verse tomaten

Vissalade

Verse soorten sla (veldsla, ijsbergsla, ricola, postelein, etc.)

Bosuitjes fijngesneden

Tonijn, zalm of paling in stukjes

Eventueel komkommer, ei en tomaat

Pijnboom-/zonnebloem-/pompoenpitjes

Olie/azijn/zout/peper naar smaak

Middag

Probeer ook eens pompoen, venkel of broccoli soep combi’s.

 

Plus verder alle ontbijtvoorbeelden.

Soep

Groentes die over zijn in blokjes snijden en koken met een bouillonblokje.

Door de pureermachine en op smaak brengen met peper/zout/verse kruiden.

Avond

Roerbak lekker allerlei soorten groenten en mager vlees of vis. Maak het smaakvol met verse kruiden.

 

Een glaasje wijn en een kaasplankje na. Bon appetit!

Gebakken sardientjes

Sardien 15 min. met citroen intrekken, daarna peper en zout en vervolgens met ei en meel paneren.

Beide zijden 3 min. in pan braden en dan op keukenpapier uit laten lekken.

Sinaasappelschijfjes en venkelschijfjes mengen met gesneden olijven  en wat rozemarijn.

Dressing van olie/azijn/peper/zout etc.

 

Darmflora en supplementen

In tegenstelling tot bij vele andere diëten, bestaat er met de LOGI-methode geen gevaar voor nierstenen, spijsverteringsproblemen, verzuring of andere klachten. Natuurlijk zijn er omstandigheden zoals een verstoorde darmflora, allergieën of ernstige tekorten, waardoor bijna elke vorm van voeden een probleem oplevert. In zo’n geval kan het verstandig zijn te kiezen voor een aanvullend supplement. Koopt u dan niet het eerste de beste bij Kruidvat, Albert Heijn of Etos, maar laat u adviseren door een specialist. Als kinesiologisch & orthomoleculair therapeut kan Christine Jasperse u hierbij helpen door eerst uw spijsverteringssysteem op orde te brengen en te testen of u tijdelijk aanvullende producten nodig hebt en zo ja, te kijken wat dan voor u dan het meest optimale middel is. Ga niet zomaar iets slikken, want voor zowel medicijnen als supplementen geldt dat het verkeerd gebruik juist eerder een belasting is voor uw lichaam dan een aanvulling. Zo spoelt u kostbare euro's door het toilet en voegt het u uiteindelijk qua gezondheid ook niets toe. 

Literatuur

  • Glücklich und Schlank, door Nicolai Worm, ISBN 3-927372-26-9.
  • LOGI Guide, door Franca Mangiamenli/Nicolai Worm, ISBN 3-927372-28-5.
  • Oergondisch eten
  • Nederlandse Voedingsmiddelentabel, Voedingscentrum, ISBN 90-5177-039-1.
  • Van Nature, Klinische Psycho Neuro Immunologie, studiemateriaal.
  • Pruymboom, Voeding als Medicijn, Depressie en aanverwante aandoeningen, studiemateriaal.

Extra tips:

  • Das Grosse LOGI Kochbuch, door Franca Mangiameli, ISBN 3-927372-29-3.
  • Syndrom X/Ein Mammut auf den Teller!, door Nicolai Worm, ISBN 3-927372-23-4.
  • RTL 4 programma “Wat je eet ben je zelf”.

Dit document wordt u aangeboden door Christine Jasperse-Breidenbach, Kinesioloog, Orthomoleculair therapeut & NAET practitioner bij Jasperse Praktijkencentrum te Vlissingen. Uw specialist op het gebied van allergieën, moeheid, depressie, darm- en leerproblemen. Met dit document hopen wij als centrum uw kennis te vergroten teneinde uw gezondheid en algeheel welbevinden te optimaliseren.

 



Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg  Logo-LVNT zwart wit.jpg Register Podoloog Geregistreerd Chiropractor NCA logo-scag zwart wit.jpg

Klachtenregeling 2017 © Jasperse Praktijkencentrum

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief