Chronische ontstekingsprocessen
Een goed verborgen vijand met veel gevolgen
Jack Jasperse is een zeer ervaren chiropractor met een diepgaande kennis van het bewegingsapparaat en de invloed van chronische ontstekingen op het lichaam. In onze praktijk ziet hij dagelijks mensen met klachten voortkomend uit een disbalans van het zenuwstelsel en bewegingsapparaat. Vaak in combinatie met chronische ontstekingsprocessen en stressgerelateerde blokkades.
Wat Jack onderscheidt, is zijn holistische benadering. Hij kijkt verder dan alleen het zenuwstelsel en de wervelkolom en werkt nauw samen met de andere therapeuten in de praktijk om de onderliggende oorzaken van klachten aan te pakken. In dit interview deelt hij zijn inzichten over chronische ontstekingsprocessen en hoe een gecombineerde aanpak kan zorgen voor écht herstel.
Jack, kun je uitleggen wat een ontsteking precies is en waarom het zo’n groot probleem kan zijn?
Jack: “Ontstekingen zijn in principe een gezonde en noodzakelijke reactie van het lichaam. Denk aan een snee in je vinger of een verkoudheid: het lichaam reageert met een ontsteking om de schade te herstellen en het probleem op te lossen. Dit proces is tijdelijk en wordt na herstel automatisch uitgeschakeld. Maar bij chronische ontstekingsprocessen gebeurt dat laatste níet.
Het immuunsysteem blijft actief, ook zonder een duidelijke bedreiging. Het lichaam blijft als het ware in een chronische ‘laaggradige’ vechtmodus hangen, wat leidt tot subtiele maar voortdurende schade. Dit proces is verraderlijk, omdat je het in eerste instantie nauwelijks merkt. Maar na verloop van tijd beginnen mensen zich moe te voelen, krijgen ze vage lichamelijke klachten of ervaren ze mentale mist (‘brain fog’). Vaak realiseren ze zich pas jaren later dat hun lichaam al die tijd in een chronische staat van ontsteking verkeerde.”
Wat voor klachten zie jij bij mensen met deze vorm van ontsteking?
Jack: “De symptomen zijn heel divers. Sommige mensen komen bij mij met chronische rug- of gewrichtspijn, terwijl anderen kampen met vermoeidheid, concentratieproblemen of spijsverteringsklachten. Veelvoorkomende symptomen van chronische ontstekingsprocessen zijn:
- Chronische vermoeidheid: Je slaapt goed, maar wordt toch moe wakker.
- Brain fog: Moeite met concentreren, trage denkprocessen, vergeetachtig.
- Gewrichts- en spierpijn: Stijfheid of zeurende pijn die niet direct gelinkt is aan een blessure.
- Spijsverteringsproblemen: Opgeblazen gevoel, darmklachten, prikkelbare darmsyndroom (PDS).
- Gewichtstoename: Vooral vetopslag rond de buik, ondanks gezonde voeding en beweging.
Deze klachten lijken los van elkaar te staan, maar de onderliggende factor is vaak hetzelfde: een lichaam dat door voortdurende ontstekingen uit balans is geraakt. Veel cliënten komen bij mij met aanhoudende nek-, rug- of gewrichtspijn, en als ik verder onderzoek doe, blijkt vaak dat de onderliggende oorzaak een ontstekingsproces is dat al veel langer aan de gang is.”
Waar begint zo’n chronisch ontstekingsproces?
Jack: “Het grootste deel van het probleem begint in de darmen. 70 tot 80% van ons immuunsysteem bevindt zich daar. Wanneer de darmwand beschadigd raakt, kunnen onverteerde voedseldeeltjes, bacteriën en toxines in de bloedbaan terechtkomen. Dit fenomeen noemen we Leaky Gut, ofwel een lekkende darm.”
“Normaal gesproken vormt de darmwand een barrière die bepaalt welke stoffen wel en niet in het lichaam mogen worden opgenomen. Maar bij een beschadigde darmwand valt deze controle weg. Het immuunsysteem ziet de ongewenste indringers en gaat in de aanval, wat leidt tot een chronische ontstekingsreactie. Dit proces kan jarenlang ongemerkt doorgaan en uiteindelijk bijdragen aan allergieën, auto-immuunziekten, hormonale disbalans en zelfs neurologische aandoeningen.”
Wat veroorzaakt die schade aan de darmwand?
Jack: “Er zijn drie belangrijke oorzaken:
- Voeding: Sterk bewerkte producten, geraffineerde suikers, slecht verteerde tarwegluten en gefrituurd voedsel beschadigen de darmwand en verstoren de darmflora.
- Medicatie: Anti-conceptie of pijnstillers zoals ibuprofen en NSAID’s veranderen je flora. Antibiotica doodt niet alleen schadelijke bacteriën, maar ook de goede darmbacteriën, waardoor de darm kwetsbaarder wordt.
- Chronische stress: Stress heeft een directe invloed op de darmgezondheid. Zo verlaagt het bijvoorbeeld de productie van spijsverteringsenzymen, wat het probleem verergert.”
Wat gebeurt er in het lichaam als dit proces onbehandeld blijft?
Jack: “Wanneer de darmflora verstoord raakt, krijgen schadelijke bacteriën de overhand. Deze produceren toxische stoffen, zoals lipopolysachariden (LPS),
die via de beschadigde darmwand in de bloedbaan komen. Eenmaal in het bloed verspreiden deze gifstoffen zich naar organen zoals de hersenen, de schildklier en de gewrichten. Dit kan leiden tot neurologische klachten, vermoeidheid, auto-immuunreacties en chronische pijn.”
En hoe kun jij als chiropractor mensen helpen die met deze klachten worstelen?
Jack: “Als chiropractor richt ik me op het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel. Langdurige ontstekingen veroorzaken stijfheid, spierspanning en disfunctie van de wervelkolom. Dit leidt tot verminderde mobiliteit en een ontregeld zenuwstelsel.
Met chiropractische correcties kan ik het lichaam helpen om beter te functioneren, de spanning te verlichten en de communicatie tussen de hersenen en het lichaam te optimaliseren. Met gerichte chiropractische correcties brengen we het zenuwstelsel uit de stressmodus, verbeteren we de bewegingsvrijheid in gewrichten en optimaliseren we de bloed- en lymfecirculatie, waardoor ontstekingsstoffen sneller worden afgevoerd.
Maar… als we alleen de symptomen behandelen en de oorzaak ongemoeid laten, blijft het probleem bestaan. Je kunt emmers blijven neerzetten, maar als je het dak niet repareert, blijft de regen binnenkomen. Daarom is samenwerken zo belangrijk. Dat is ook waarom we het zo belangrijk vinden dat onze praktijk een multi-disciplinair samenwerkingsverband is.”
Dus chiropractie is belangrijk, maar niet de enige sleutel tot herstel?
Jack: “Precies. Veel cliënten komen bij mij binnen met klachten die voortkomen uit chronische ontstekingsprocessen, en hoewel mijn behandelingen verlichting geven, weet ik dat het effect nóg beter is als we ook de bron van de ontsteking aanpakken. Dit is waarom ik veel samenwerk met onze natuurgeneeskundige en kinesiologe.”
Hoe werkt die samenwerking met de natuurgeneeskundige bij chronische ontstekingsprocessen?
Jack: “Onze natuurgeneeskundige Marcel Urgert kijkt vooral naar wat je zelf kunt doen. We willen namelijk een zo gezond mogelijke basis creëren, waarbij voor Marcel de focus ligt op voeding en suppletie. Dat betekent onder andere:
- Ontstekingsremmend dieet: Minder bewerkte voeding, meer gekleurde groenten en gezonde vetten.
- Herstel van de darmwand: Suppletie met L-glutamine, D-glucosamine en zink-carnosine helpt om de darmbarrière te herstellen.
- Aanvulling van het microbioom: Goede darmbacteriën zoals Lactobacillus en Bifidobacterium verbeteren de spijsvertering en verminderen ontstekingen.
- Omega-3 vetzuren: Met name EPA heeft een bewezen ontstekingsremmende werking. Veel mensen onderschatten hoeveel invloed voeding heeft op hun gezondheid. Maar zodra ze hun dieet aanpassen en gerichte suppletie nemen, merken ze vaak al binnen enkele weken verbetering.”
En wat is de rol van de kinesioloog in dit proces?
Jack: “Onze kinesiologe Christine Jasperse-Breidenbach, die tevens een Orthomoleculaire achtergrond heeft, kan alle fysiologische processen in het lichaam checken. Dus waar gaat het mis in de fabriek, wat is de oorzaak en hoe dit op te lossen? Een chronische ontsteking is eigenlijk een ‘ontregeld’ natuurlijk proces. Christine kijkt als het ware in de computer van het lichaam om de ‘foute opdrachtgever’ te vinden en probeert deze om te keren. Eventuele achterliggende emotionele processen worden hierin mee genomen.
Wanneer iemand bijvoorbeeld geruime tijd in een overleefstand staat of heeft gestaan, zal dit ook een effect hebben op het zenuwstelsel en genezingsprocessen (als je achterna gezeten wordt door een tijger, denkt het stelsel even niet aan het bestrijden van een infectie).
Bij kinesiologie wordt westerse wetenschap omgezet in oosterse techieken. Wanneer men acupressuurpunten combineert met handgrepen, ontstaat een format die representatief is voor bijvoorbeeld een lichaamsstof. Met behulp van spiertesten kan dan de status worden achterhaalt van de functie van deze stof in uw lichaam. Regulier worden uitsluitend absolute waardes gemeten, maar dat zegt nog niets over de kwaliteit van de betreffende functie van het gemeten stofje. Door stress af te halen van een format, wordt het onderliggende weefsel ge-reset en daarmee de functie weer geoptimaliseerd. Soms is er door de jarenlange verstoring een tekort aan een bepaald voedingsmiddel ontstaan. Christine kijkt eerst of dit via voeding te corrigeren is, zo niet, dan zoekt ze naar het meest optimale middel om tijdelijk in te zetten.”
Wat zou je mensen adviseren die vermoeden dat ze last hebben van chronische ontstekingsprocessen?
Jack: “Kijk verder dan alleen de symptomen. Als je langdurig moe bent, pijn hebt, of merkt dat je lichaam niet goed herstelt, kan het zijn dat chronische ontstekingsprocessen een rol spelen.
De meest effectieve aanpak is een combinatie van chiropractie, natuurgeneeskunde en kinesiologie. Chiropractie om normale feedback in het zenuwstelsel te optimaliseren, waardoor het lichaam zich kan herstellen.
Natuurgeneeskunde om de ontstekingsbron in de darmen aan te pakken met gericht voedingsadvies.
Kinesiologie om onderliggende verstoorde fysiologische processen te vinden en te corrigeren, waardoor het natuurlijke proces herstelt, eventueel ondersteund met voeding/supplementen.
Alleen door het lichaam als geheel te behandelen, kunnen we écht diepgaand herstel bereiken. ”
Herken jij jezelf in deze klachten en wil je weten of chronische ontstekingsprocessen een rol spelen? In onze praktijk werken we met een gecombineerde aanpak, zodat we niet alleen symptomen verlichten, maar ook de onderliggende oorzaak aanpakken. Samen kijken we naar wat jouw lichaam nodig heeft om weer optimaal te functioneren.
Wilt u een afspraak maken?
Dat kan via: info@jaspersepraktijkencentrum.nl of bel ons op 0118 – 471 823.