Arnaud Vergauwe

arnaud-vergauwe-LR

Arnaud vergauwe

Chiropractor

Chiropractor Arnaud Vergauwe, onze nieuwe Chiropractor bij Jasperse Praktijkencentrum, brengt een passie voor zijn vak en voor het leven mee. Geboren en getogen in het vredige landschap van ‘Het Meetjesland’, een regio net boven Gent en net onder de Nederlandse grens, heeft Arnaud van jongs af aan een diepe verbinding met het platteland ontwikkeld.

Op 27-jarige leeftijd heeft hij al een verscheidenheid aan interesses ontwikkeld die zijn professionele leven prachtig aanvullen.

Uit een familie vol zorgverleners

Dat Arnaud in de zorg is terechtgekomen, is niet zo vreemd, want zijn familie bestaat voornamelijk uit medische professionals. Zijn moeder heeft een opleiding als verpleegster afgerond, zijn zus is gespecialiseerd in perinatale fysiotherapie, en zelfs zijn nichten en oom hebben carrières in de gezondheidszorg als psychologe, dermatologe en oogarts. Zijn familie heeft dus een sterke achtergrond in medische en verzorgende beroepen, wat ongetwijfeld zijn interesse en passie voor gezondheidszorg heeft beïnvloed.

Van geneeskunde naar Chiropractie

Arnaud begon zijn academische carrière met een studie Fysiotherapie in Gent. Aanvankelijk was zijn interesse gericht op geneeskunde, maar hij ontdekte al snel dat deze richting niet voldeed aan zijn verwachtingen. Het protocollaire karakter van de geneeskunde en de competitieve sfeer onder studenten spraken hem minder aan. De concurrentie bestaat volgens Arnaud niet alleen onder studenten, maar weerspiegelt ook de dynamiek van de bredere medische gemeenschap, waar de mogelijkheid om te specialiseren vaak beperkt wordt door de beschikbaarheid van plaatsen, wat vooral een concurrerende in plaats van een collaboratieve geest bevorderde. En dat past minder bij de visie die Arnaud heeft over zorgverlening.

Een holistische benadering van gezondheid

Dit besef leidde hem naar het veld van Chiropractie, een richting die hij ontdekte tijdens zijn derde jaar van zijn studie Fysiotherapie, die hem een verfrissend alternatief bood.

De holistische kijk op gezondheid die Chiropractie hem bood, trok hem in het bijzonder. Het resoneert met zijn eigen overtuigingen over gezondheidszorg als een combinatie van wetenschap, persoonlijke interactie, en op maat gemaakte behandelplannen die verder gaan dan standaardprocedures die je onder andere bij Fysiotherapie wel veel ziet voorkomen. Na het behalen van zijn diploma in de Fysiotherapie, vervolgt Arnaud, terwijl hij ook als Fysiotherapeut aan de slag gaat, direct met een nieuwe opleiding in Parijs waar hij vervolgens zijn diploma Chiropractie behaalt.

Liever geen symptoombestrijding

Chiropractie geeft uiting aan zijn wens om dieper op de oorzaken van klachten in te gaan, in plaats van alleen symptomen te behandelen. Het verlangen naar een holistische benadering van gezondheidszorg, leidde hem uiteindelijk naar Jasperse Praktijkencentrum, waar hij nu de kans krijgt om zijn vaardigheden en benadering volledig tot uiting te brengen.

Ik zoek verbinding met mijn patiënten

Arnaud’s persoonlijke filosofie over gezondheidszorg en zijn toewijding aan het welzijn van zijn patiënten weerspiegelen duidelijk de kernwaarden van ons Praktijkencentrum. Hij deelt de mening dat ware gezondheidszorg moet draaien om het verbinden met patiënten en het aanpakken van de wortels van hun problemen en niet alleen het behandelen van symptomen. Bij Jasperse krijgt hij de volledige vrijheid om deze overtuigingen in praktijk te brengen, ondersteund door een team dat zijn visie op zorg deelt.

Aanraken en ‘raken’ zijn beide belangrijk

Arnaud beschrijft dat in zijn benadering van Chiropractie niet alleen fysieke aanraking belangrijk hoeft te zijn, maar ook het ‘raken’ van de cliënt op een dieper niveau. Hij geeft het voorbeeld van een vrouw met acute rugpijn die bang was om rechtop te staan. Zonder fysieke manipulatie te gebruiken, hielp hij haar door haar eenvoudigweg twintig minuten op haar buik te laten rusten en zachtjes de spanning los te wrijven, wat leidde tot een significante verlichting van haar pijn. Dit voorbeeld illustreert zijn overtuiging dat fysieke klachten soms ook psychologische of perceptuele wortels hebben, bijvoorbeeld omdat een bepaalde angst overwonnen dient te worden, en dat het adresseren daarvan net zo belangrijk kan zijn als directe fysieke interventie.

Dit inzicht onderstreept zijn filosofie dat het behandelen van een cliënt niet altijd gaat over het aanraken in fysieke zin, maar wel over het raken en beïnvloeden van hun algehele welzijn.

Gonstead-methode

Arnauds aanpak is geworteld in de Gonstead-methode. De Gonstead- methode is een visie, ontwikkeld door Dr. Clarence Gonstead in 1920. Het is gebaseerd op het principe dat correcte wervelkolomuitlijning essentieel is voor het algemene welzijn van het lichaam. De methode legt een sterke nadruk op een grondige beoordeling van de wervelkolom door middel van gedetailleerde casusgeschiedenis, röntgenfoto’s en een nauwkeurige analyse van de wervelkolomconditie om specifieke subluxaties te identificeren. Dit zijn de zones waar het in de rug mis kan gaan. (red.: subluxatie is één of meer wervels in de wervelkolom die uit hun ideale positie raken en/of wanneer een bewegingsbeperking tussen twee wervelgewrichten ontstaat.)

Het unieke aan de Gonstead-methode is het gebruik van specifieke, nauw- keurige aanpassingen die zijn afgestemd op de individuele behoeften van elke patiënt. Deze aanpassingen worden handmatig uitgevoerd met als doel subluxaties te corrigeren en de normale gewrichtsfunctie te herstellen, wat helpt bij het verlichten van pijn en het verbeteren van de algehele gezondheid. Deze techniek wordt gebruikt om een breed scala aan aandoeningen te behandelen, waaronder rug- en nekpijn, hoofdpijn, sciatica en meer.

Pianist en sportliefhebber

Buiten de behandelkamer is Arnaud een fervent pianist en sportliefhebber. Binnen Jasperse Praktijkencentrum wordt Arnaud gewaardeerd om zijn frisse perspectieven en zijn vermogen om patiënten op hun gemak te stellen met zijn kalme en attentvolle benadering. Zijn geloof in de kracht van genezing door samenwerking wordt weerspiegeld in hoe hij interdisciplinaire strategieën omarmt, samenwerkt met andere specialisten binnen het centrum, en patiënten behandelt met een holistische benadering die verder kijkt dan hun onmiddellijke symptomen.