Header

Functionele optometrie

oogmetingen & onderzoeken

Vroeger was het simpel. Je ging naar de oogarts, die meette het rechter- en linker oog, je kreeg een bril en dan moest je daarmee maar leren kijken. En als dat problemen gaf dan moest je daar maar aan wennen. Een optoloog (functionele optometrie) doet ook een oogmeting: hij meet de refractiewaarde van het oog (zeg maar brilsterkte) en doet een functioneel onderzoek, waarbij de samenwerking tussen de ogen wordt bekeken en eventuele oogafwijkingen worden opgespoord.
In Noord- en Zuid-Europa is functionele optometrie booming. In Nederland is functionele optometrie nog een relatief jonge beroepsgroep.

Er zijn 21 punten in de functionele optometrie. Meetwaarden die iets zeggen over de functie van de ogen, en het systeem dat eraan hangt. Als bepaalde metingen aangeven dat ogen niet goed samenwerken dan wordt dat gecorrigeerd met specifieke glassterkten.

 

 

De spieren van de ogen en de impuls van de motorische zenuwen (sturing) moeten er als het ware zelf voor zorgen dat het oog beter z’n werk doet. Een bril verkopen is 1 ding, maar een bril afleveren waar iemand écht door kan kijken is nog een stap verder. Maar nog liever hebben we natuurlijk dat iemand zonder bril verder kan, na behandeling hier in het praktijkencentrum.

De optometrist benadert zijn vak vanuit een breed perspectief. Het grote geheel. Daar gaat het om. Omdat de toestand van de ogen alles te maken heeft met andere lichaamsfuncties. Het zien wordt ook beïnvloed door de omgeving, en door iemands sociale vaardigheden en gedrag. Het is belangrijk om die kennis te gebruiken. Neem kinderen met leerproblemen. Waar worden die door veroorzaakt? Door in een vroeg stadium te testen en in te grijpen, kan heel wat worden bereikt.



Soms geven ogen iets anders aan. Dan blijken klachten niets met het oog zelf te maken te hebben maar is sprake van een onderliggend probleem. Een scheve houding bijvoorbeeld, klachten in rug of nek. Een functioneel optometrist kan de stand van het oog meten. Maar ook de elasticiteit, de flexibiliteit. Vervolgens kan hij mensen naar collega’s verwijzen die ter plekke kunnen zien waarom de bril niet goed functioneert. Zo simpel is het: een bril werkt of een bril werkt niet. En dat kan een functioneel optometrist via de testen direct meten en zien. Dat is een absolute meerwaarde van onze samenwerking. 

Alvast even rondkijken in onze praktijk? 

Dat kan door middel van onze 360 graden filmpjes. Bekijk ze hier!



Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg  Logo-LVNT zwart wit.jpg Register Podoloog Geregistreerd Chiropractor NCA logo-scag zwart wit.jpg

Klachtenregeling 2017 © Jasperse Praktijkencentrum

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief