5 tips om fit te blijven tot de volgende vakantie

Vakantiegevoel - Jasperse praktijkencentrum

5 tips om fit te blijven tot de volgende vakantie

Een bekend fenomeen natuurlijk, uitkijken naar de vakantie. Hieronder vindt u vijf (luchtige) tips die daar hopelijk een beetje bij kunnen helpen.

Stop met aftellen.

Het klinkt misschien simpel, maar het maakt echt uit. Zo kennen we allemaal wel die momenten wanneer je continu op de klok kijkt, om toch steeds weer te zien dat het écht nog maar 30 seconden later is dan de vorige keer dat je keek.

Zo werkt dat ook met het aftellen naar je vakantie. Als je je minder focust op hoe lang je nog moet werken wordt je minder bewust daarvan. In verhouding lijkt de tijd dan veel sneller te gaan. Probeer het maar eens met een week; Als je je niet focust op wanneer het weekend wordt, is het voor je het weet vrijdagmiddag.

2. Creëer een prettige werkomgeving.

Wanneer je je thuis voelt in je werkomgeving ben je meer op je gemak. En wanneer je op je gemak bent heb je minder drang om ergens anders te zijn.
Personaliseer je werkplek met spullen die je graag om je heen hebt. Een schilderij, bloemen, een foto van je motor, die bobblehead van een Hawaiiaanse dame. Het maakt niet uit, zolang het maar dingen zijn die jou een prettig gevoel geven.

Maak ‘to-do’ lijstjes.

Door voor jezelf een overzicht te maken van wat je nog moet doen, ga je gestructureerder te werk. Maak niet alleen een lijstje voor de dag, maar ook voor een langere periode. Bijvoorbeeld deze week, of deze maand.
Door je meer te focussen op de doelen die je voor jezelf gesteld hebt, hebben je gedachten minder tijd om over die volgende vakantie na te denken. Daarnaast geeft het afstrepen van voltooide werkzaamheden die op je lijstje staan een gevoel van voldoening.

4. Zorg dat je je werk leuk vindt.

Helaas doen heel veel mensen werk wat ze niet leuk vinden. Soms heb je daar geen keus in, maar soms wel. Als je je huidige werk niet leuk vind moet je misschien eens gaan kijken of je wat anders kunt doen.
Uiteraard is dat niet altijd mogelijk. Maar in dat geval kun je kijken hoe je je werk leuker kunt maken. Kun je er bijvoorbeeld taken bij pakken. Dingen die niét perse je werkdruk heel erg verhogen, maar die wel zorgen dat je met meer dingen bezig bent die je leuk vindt of energie geven. Of die simpelweg variatie toevoegen.
Of misschien kun je met een collega samenwerken. Waarbij jullie elkaars taken delen. Dit geeft niet alleen variatie, maar kan ook leiden tot een efficiëntere manier van werken.

5. Maak tijd voor sociale contacten met collega’s.

Veelal werken we individueel. Zelfs als we met collega’s een werkruimte delen. Maak eens wat tijd vrij gedurende de dag om even samen te kletsen. Stap even weg van die pc, neem samen een kopje koffie, en klets even over iets anders dan werk. Deze momenten breken de monotonie van de dag en maken het veel gezelliger voor jezelf én anderen.
Pas wel op dat je je werk niet probeert te veranderen in een theekransje 😊.