De kracht van adem

De kracht van adem

Ben jij op zoek naar een manier om je lichaam en geest te beheersen? Wil jij jezelf binnen korte tijd energiek krijgen en dan weer rustig? Zou jij binnen een paar minuten een top focus willen hebben en dan voor het slapen gaan je zo ontspannen voelen dat je in slaap valt? Stel je voor dat je een manier hebt om je stijve spieren te ontspannen, zodat de pijnklachten oplossen en dat je jezelf in een staat kan zetten waarbij je immuunsysteem en je spijsverteringssysteem optimaal werken. Zou jij zo’n ­beheersing willen hebben over je lichaam en geest?

Wat maakt ademwerk zo krachtig?

Het autonome zenuwstelsel regelt de onbewuste processen in je lichaam. Het regelt de vitale lichaamsfuncties (hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur) en inwendige organen. Vroeger dacht men dat we daar geen vat op hadden. Maar inmiddels weten we via adem wel degelijk totale controle en beheersing kunnen krijgen over dit deel van ons zenuwstelsel.

De adem is een onderdeel van het autonome zenuwstelsel. We ademen zonder erbij na te denken. Maar als we bewust worden van onze ademhaling en de juiste technieken toepassen, kunnen we via ons autonome zenuwstelsel invloed hebben op al onze vitale lichaamsfuncties.

Het autonome ­zenuwstelsel

Het autonome zenuwstelsel heeft verschillende standen die dienen ter onze bescherming. Zo is er een stand die aangaat op een moment dat er van buitenaf gevaar dreigt. Dit kan getriggerd worden door een vrachtwagen die op je afrijdt, deadlines op je werk, te laat komen of andere prikkels van buitenaf die van jou eisen om alert te zijn. Klaar om te vluchten, vechten of zelfs bevriezen. Functies in het lijf die je niet direct nodig hebt om te overleven worden in een spaarstand gezet.

Op het moment dat het gevaar van buitenaf is geweken komt het zenuwstelsel in een andere stand. Het gevaar kan nu van binnenuit bestreden worden, het immuunsysteem wordt weer actief en het spijsverteringssysteem functioneert weer optimaal.

Je kunt helen en virussen, slechte bacteriën en andere indringers kunnen worden bestreden. Veruit de meeste chronische aandoeningen en klachten van deze tijd hebben te maken met te lang in de stand staan die je van gevaar van buitenaf beschermd. Het autonome zenuwstelsel raakt overprikkeld. Het gevaar van binnenuit wordt niet meer bestreden en ziektes, pijn en aandoeningen krijgen makkelijk toegang.

Met ademwerk bepaal jij welke stand jij aan zet en kan je de overprikkeling tegengaan.

Een simpele adem­oefeningen die direct ­invloed heeft op je energielevels:

 • Ga rechtop zitten.
 • Neem een diepe, snelle teug in door de mond
  en adem daarna uit door los te laten.
 • Herhaal dit 10 keer.
 • De tiende keer blijf je 5 seconden ingeademd.
 • Adem uit en hou na de uitademhaling 10 seconden vast. Het kan zijn dat je heel even wat duizeligheid ervaart, dat kan geen kwaad en ebt snel weg zodra je rustig gaat ademhalen.
 • Blijf tenminste een minuut zitten, laat je adem tot rust komen en voel na. Voel je meer energie?

Een simpele adem­oefeningen die direct ­invloed heeft op de ontspanning:

 • Ga rechtop zitten of op de rug liggen.
 • Leg 1 hand op de buik en zorg dat je door de neus naar de buik ademt.
 • Bij de in ademhaling komt de buik omhoog.
 • Adem 4 seconden rustig in.
 • Houd 7 seconden vast.
 • Adem 8 seconden uit.
 • Doe dit 5 minuten.
 • Voel na. Voel je je ontspannen?

Maak een afspraak met onze Ademtherapeut voor meer informatie.

Wil je meer weten? We geven regelmatig workshops. Ook via de fysiotherapie bieden wij individuele begeleiding hierin. Je kunt indien gewenst ook individueel begeleid worden in een ademreis.

Via E-mail: info@jaspersepraktijkencentrum.nl
Of telefonisch via: 0118-471823

Meer informatie over Ademtherapie >>