Hoe behandel je een hernia zonder operatie

Hernia

Een hernia: voluit hernia nucleus pulposus, is een uitstulping van een tussen­wervelschijf. Dat is het stootkussentje dat tussen de wervels zit. Het is een veel voorkomende aandoening van de lage rug. Een hernia gaat slechts in circa 50% van de gevallen gepaard met klachten.

Hoe ontstaat een hernia?

Een hernia ontstaat door een verkeerd gebruik van uw rug. De tussenwervelschijf verandert van vorm en kan tegen de zenuwbaan gaan drukken. Dit kan een geleidelijk proces zijn, maar ook zeer plotseling opkomen.

Pijn en klachten bij een hernia

De pijn in het been wordt veroorzaakt doordat de uitstulping tegen het zenuwweefsel drukt. De klachten van een hernia kunnen verschillen, afhankelijk van welke zenuw wordt geïrriteerd. Hernia’s in de lage rug geven vooral uitstraling naar de benen (bijvoorbeeld tintelingen of gevoelloosheid) en kunnen zelfs voor verlamming zorgen (bijvoorbeeld een klapvoet). Ze kunnen symptomen geven die in eerste instantie niet opvallen (bijvoorbeeld verminderde reflexen). Hernia’s komen minder vaak voor in de nek of in de bovenrug.

Hoe constateer je een hernia?

Een hernia is op een normale röntgenfoto niet te zien. Wel kan een tussenwervelschijfruimte zichtbaar zijn, maar dit wil niet zeggen dat er dan ook daadwerkelijk sprake van een hernia is. Hernia’s zijn goed te zien op een scan (MRI). Hier is ook zichtbaar of er al dan niet sprake is van een directe druk van de hernia op de zenuwwortel. Omdat de klachten veel op elkaar kunnen lijken, wordt een hernia soms verward met ischias. Ischias is een verzamelnaam die wordt gebruikt voor een groep van pijnklachten die vanuit de rug uitstralen naar de achterzijde van het been. Hierbij kan de ware oorzaak van de pijn in het been per patiënt anders zijn.

Chiropractor: Behandeling hernia zonder operatie

Hernia’s kunnen geleidelijk of plotseling ontstaan. Meestal wordt een hernia veroorzaakt door het langdurig verkeerd functioneren van de wervelkolom. Wanneer tijdig wordt ingegrepen zijn deze klachten te voorkomen. ‘Hernia’ is een beladen term. Veel mensen die af en toe rugpijn hebben ­vrezen voor een hernia. De meeste herniaklachten ­kunnen echter goed door een chiropractor behandeld ­worden ­zonder dat een operatie nodig is. Wanneer er toch een ­operatie nodig is dan zal de chiropractor u doorverwijzen.

Maak een afspraak met één van onze chiropractoren.

Via E-mail: info@jaspersepraktijkencentrum.nl
Of telefonisch via: 0118-471823

Meer informatie over chiropractie >>