Hoofdpijn weg zonder medicijn

Hoofdpijn weg zonder medicijn

Wist u dat 20% van de Nederlandse bevolking ­wekelijks hoofdpijn heeft? Hoofdpijn heeft vaak een oorsprong in de gewrichten of spieren van de nek en de schedelrand. Daarom gaan nekklachten vaak gepaard met hoofdpijnklachten. Hoofdpijn kan echter ook andere oorzaken hebben.

Er zijn veel vormen van hoofdpijn zoals spanningshoofdpijn, cervicogene hoofdpijn en migraine. De klachten kunnen gerelateerd zijn aan spieren en gewrichten, het zenuwstelsel, maar ook hormonen, ogen, de vochthuishouding en stress kunnen een rol spelen. Zoals gezegd is het vaak een combinatie van meerdere factoren die uiteindelijk tot hoofdpijn leiden.

Spanningshoofdpijn

De meest voorkomende hoofdpijnvorm is spannings­hoofdpijn. Het voelt als een drukkende pijn, ook wel als een band om uw hoofd. De hoofdpijn kan aan beide kanten van het hoofd gevoeld worden, maar soms aan één zijde. Doorgaans heeft u de gehele dag last van spanningshoofdpijn, maar het kan ook in golven opkomen. Het voelt vaak alsof de pijn vanuit de nek komt en soms vanuit het kaakgewricht en de kaakspieren. In veel gevallen is een verkeerde stand van de wervels in de rug en nek een oorzaak van spanningshoofdpijn. De rug- en nek spieren worden extra belast en de omliggende zenuwen kunnen geïrriteerd raken. Deze zenuw­irritatie kan weer hoofdpijn veroorzaken.

Migraine

Migraine is vaak een heftige, ­stekende of bonzende pijn aan één kant van het hoofd. De pijn wordt erger bij inspanning en het kan zijn dat u misselijk wordt en moet overgeven. Ook kan het zijn dat fel licht en harde geluiden moeilijk te verdragen zijn. Migraine kan voorafgegaan worden door een aura zoals lichtflitsen of vlekken voor de ogen. De klachten blijven gemiddeld 24 tot 48 uur.

Migraine kan voelbaar zijn in het hele hoofd of afwisselen tussen de linker- en rechterkant. De meest gangbare plekken zijn het voorhoofd, achter de ogen of bij de slapen. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt het feit dat chiropractie positief kan werken.

Hoofdpijn / migraine voorkomen?

 • Drink genoeg water!! Minimaal 2 liter per dag, en helaas, koffie en cola tellen niet mee.
 • Een dik kussen om te slapen is niet aan te raden, gebruik een orthopedisch nekkussen.
 • Slaap nooit op de buik. Dan komt er grote spanning op de nekspieren en halswervels.
 • Let op een goede lichaamshouding.
 • Sport regelmatig zodat de bloedcirculatie wordt gestimuleerd. Voorkom oververmoeidheid.
 • Voorkom stresssituaties. Ontspan! Bijvoorbeeld door een stevige ­wandeling te maken.
 • Als u er gevoelig voor bent, wees dan voorzichtig met het eten van voedselproducten die hoofdpijn of migraine kunnen veroorzaken. Bekende voedselallergieën zijn die voor o.a.; kaas, chocolade en wijn.

Hoofdpijn / migraine verlichten

 1. Leg bij acute pijn een koud kompres op de plek waar de hoofdpijn of migraine zich voordoet. Een koud kompres is een doek, gewikkeld om een plastic zakje met ijsklontjes. Dit doet u ­verschillende malen (niet langer dan 10 minuten) met tussenpozen van minimaal 2 uur.
 2. Verlicht hoofdpijn en migraine door de ­schouder- en nekspieren te masseren. Zo vermindert de spanning op die spieren.
 3. Ga in een ruimte liggen waar lawaai en scherp licht niet doordringen. Leg daarbij een opgerolde handdoek of kussentje onder de nek, zodanig dat het hoofd niet naar voren wordt geduwd.
 4. Maak een afspraak met uw chiropractor.

Een afspraak met de chiropractor

Gelukkig kan een chiropractische behandeling veel hoofdpijnklachten verhelpen of in ieder geval sterk verminderen. Door het controleren en optimaliseren van de wervelkolom, voelt u zich een stuk soepeler en fitter en kunt u klachten voorkomen. Tijdens een chiropractische behandeling zet de chiropractor druk op het gewricht. Bij deze correctie hoort de patiënt wel eens een “krakend geluid”. Deze krak is het ­gevolg van een luchtbelvorming in het gewricht. Door de druk die op het gewricht gebracht wordt, komt deze vrij en dat veroorzaakt het geluid. Het heeft niets te maken met botten die over elkaar schuren of banden die breken.

Maak een afspraak met één van onze chiropractoren voor meer informatie:

Via E-mail: info@jaspersepraktijkencentrum.nl
Of telefonisch via: 0118-471823

Meer informatie over Chiropractie >>