Traditionele Chinese Geneeskunde evenwicht van energieën

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is een reeks therapeutische technieken die ernaar streeft de staat van evenwicht van energieën in ons lichaam te herstellen. De bekendste van deze technieken is acupunctuur, maar er is ook Chinese dieettherapie, auriculo­therapie, cupping­therapie, moxatherapie, fytotherapie en andere.

Deze technieken proberen de energie­balans van ons lichaam op een harmonieuze manier te herstellen en te behouden. Het doorbreken van deze balans hangt samen met fysieke en emotionele problemen die mensen hebben. Om TCG gemakkelijker te begrijpen, is het noodzakelijk om de Vijf Elementen Theorie te begrijpen. We hebben allemaal 5 elementen: water, hout, vuur, aarde en lucht. Elk van deze elementen heeft invloed op bepaalde organen en emoties.

Organen en emoties

Op deze manier, wanneer een persoon een verminderde energie heeft in een bepaald element, worden de organen die verband houden met dat element zwakker en kunnen ze een ­lichamelijke of ­psychische klacht veroorzaken. Het kan ook gebeuren dat een emo­tionele factor té aanwezig is en té lang zodat het zich fysiek manifesteert.

In Nederland zijn mensen om culturele redenen vaak niet gewend om over hun emoties te praten. Maar na ­verloop van tijd kunnen ­opgekropte ­emoties die onder het vloerkleed zijn ­geveegd, leiden tot een verlies van evenwicht tussen de elementen, en kan het zich fysiek manifesteren.

Een professional in de Traditionele Chinese Geneeskunde kan geen psychologische of psychiatrische behandeling vervangen, maar hij kan helpen, door de energie van de elementen gemakkelijker te laten circuleren en zo toegang te krijgen tot bepaalde herinneringen en emoties.

Fysieke ­pijn, veelal in de wervel­kolom.

Patiënten komen vaak naar onze praktijk vanwege fysieke pijn in de wervel­kolom. Soms doet de chiropractor alles wat de protocollen aanbevelen, maar heeft de patiënt nog steeds niet de verwachte reactie. Dit kan gebeuren wanneer een bepaald element, gerelateerd aan dat deel van het lichaam, erg zwak is.

Bijvoorbeeld: de patiënt komt binnen met nekpijn na een emotionele ontreddering, of veel stress. De westerse zienswijze gaat onmiddellijk uit van stress die spanning in de schouders veroorzaakt en invloed heeft op de nek vanwege de trapeziusspier die het bovenste deel van de wervelkolom en schouders bedekt. Echter, na een paar sessies heeft de patiënt nog steeds dezelfde klachten. Dat kan te wijten zijn aan het feit dat deze regio gerelateerd is aan de lever, het orgaan dat in de Chinese Geneeskunde verantwoordelijk is voor het adequaat verzenden van energie naar alle delen van het lichaam. Emoties genereren energie, en als ze blokkeren, kan het ervoor zorgen dat de energie stopt in onze lever, wat ongemak in de nek veroorzaakt.

Een ander voorbeeld is een persoon die veel werkt, of in een periode van grote stress zit en een opgeblazen gevoel begint te krijgen of aankomt in gewicht. Dat kan te wijten zijn aan het feit dat stress en zorgen verband houden met het functioneren van de milt, die niet meer goed werkt en vocht begint op te hopen, wat kan verergeren in de vorm van oedeem en vet.

Onder de Chinese natuurgeneeskunde vallen tal van behandelmethoden, zoals ­kruidengeneeskunde, ­acupunctuur, Chinese dieettherapie, auriculotherapie, cupping­therapie (foto) en moxatherapie

TCG streeft naar het bereiken en behouden van ­gezondheid en evenwicht.

Het is belangrijk om te benadrukken dat TCG streeft naar het bereiken en behouden van gezondheid en evenwicht, en niet gericht is op een ziekte. Ziekte wordt binnen de TCG gezien als een gevolg van het verlies van evenwicht. Dat is wat onze praktijk in haar verschillende specialismen biedt: gezondheid. We geloven in het zelfherstellend vermogen van ons lichaam en zo gezond te blijven.

We kijken dus op een andere manier naar klachten dan in het regulier gebeurt. Maar in veel gevallen kunnen we samenwerken om tot betere ­resultaten te komen.

Maak een afspraak met onze specialist in TCG voor meer informatie:

Via E-mail: info@jaspersepraktijkencentrum.nl
Of telefonisch via: 0118-471823

Meer informatie over TCG >>