Chronische pijn

Chronische pijn - Jasperse praktijkencentrum

Chronische pijn

Soms als ik ’s avonds in de auto stap voel ik me heel even moedeloos, weer een druppel op een gloeiende plaat. Recent meldde de telegraaf naar aanleiding van een persbericht van de Dutch Pain Society: “Chronische pijn kost 20 miljard.

“Bij deze raming is niet alleen gekeken naar de medische kosten, maar ook de indirecte kosten zoals ziekte verzuim en arbeidsongeschiktheid. Steeds vaker moeten mensen stoppen met werken vanwege de aanhoudende pijn. Chronische pijnen leiden onder meer tot stress, slaapproblemen en depressie. Het meest komt lage rugpijn voor, die bij niet adequaat behandelen chronisch wordt.” Aldus de telegraaf.

Het komt er dus op neer dat 1 op de 5 Nederlanders lijdt aan chronische pijn. Deze 2,2 miljoen mensen lijden het vaakst aan rug- en gewrichtsklachten. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat mensen met rugklachten die langer dan 30 dagen aanhouden slechts 9% kans hebben om over 5 jaar klachten vrij te zijn.

Hoe is dat nou toch mogelijk. Waarom zijn we er zo slecht aan toe met zijn allen.
Het antwoord is eigenlijk simpel. Omdat nog steeds vrijwel alle therapieën en behandelingen gericht zijn op het bestrijden van de klachten, en niet op het aanpakken van de oorzaak. Door middel van ontstekingsremmers, spierverslappers of pijnstillers wordt er een illusie van genezing bewerkstelligd. Het brandalarm wordt uitgezet maar de brand wordt niet geblust. Realiteit is dat geen enkele spier, gewricht of band op een dag denkt; “kom ik zal mijzelf eens irriteren vandaag”. Pijn heeft een alarmfunctie, er moet een oorzaak voor zijn. Als deze niet worden onderkend en aangepakt maar slechts de gevolgen hiervan worden bestreden ontstaat er een chronisch probleem.

Om de achterliggende oorzaken en dwarsverbanden te vinden zal er in teamverband gewerkt moeten worden. Daarnaast is het van essentieel belang de mens als één geheel te zien. Het lichaam is geen optelsom van losse onderdelen. Eigenlijk zijn wij dus best goed bezig. Steeds meer patiënten delen onze zienswijze. De plaat begint al aardig af te koelen.